În acest an se împlinesc 350 de ani de la nașterea lui Dimitrie Cantemir și 300 de ani de la moartea sa. În acest important context, pentru a pune în valoare opera literară, filosofică, etnografică, istoriografică, muzicologică, muzicală, precum și personalitatea politică a lui Dimitrie Cantemir, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române din București, organizează în zilele de 10 și 11 noiembrie 2023, la Chișinău, o serie de evenimente dedicate personalității lui Dimitrie Cantemir în anul aniversar 2023.
Astfel, în data de 10 noiembrie 2023, începând cu ora 12.30, în incinta Universității de Stat din Moldova, va avea loc o conferință despre personalitatea lui Dimitrie Cantemir la care sunt invitați șapte specialiști din România și Republica Moldova, care vor vorbi despre diverse aspecte ale personalității marelui cărturar.
Tot în data de 10 noiembrie 2023, de la ora 16.00, în incinta Muzeului Național al Literaturii Române din Chișinău, va avea loc vernisajul unei expoziții documentare, alcătuite din 27 de panouri expoziționale ce conțin documente extrem de importante ce ilustrează viața și activitatea extrem de prolifică a marelui cărturar român.
Sâmbătă, 11 noiembrie 2023, începând cu ora 17.00, în Sala Mare a Muzeului Național de Artă al Moldovei, va fi organizat un concert susținut de Ansamblul cameral de muzică veche Anton Pann, eveniment ce propune publicului, timp de aproximativ o oră, o selecție de opere muzicale cantemirene.
Ansamblul cameral de muzică veche Anton Pann este compus din: Constantin Răileanu (voce, kanun), Sabin Penea (vioară), Alexandru Stoica (oud), Andrei Nițescu (violoncel) și Ghassan Bouz (percuție).