Marius Lazăr, copreședintele Partidului verde, afirmă că guvernarea ”stângul în dreptul” dă legi, dar uită cu anii să adopte norme de aplicare. Asta înseamnă că legile respective, de facto, nu există. Este și cazul Legii 181/2021 privind gestionarea deşeurilor nepericuloase (oare?!) compostabile. El atrage atenția că gestionarea gunoiului de grajd, a nămolurilor de la stațiile de epurare și a altor deșeuri agricole compostabile este total deficitară azi în România.
Avem bani din PNRR pe care riscăm să-i pierdem pentru că unii prin parlament și prin guvern se joacă de a economia circulară. Aceste deșeuri organice reprezintă spre 60 % din totalul deșeurilor generate. Fără o gestionare corespunzătoare ele sunt o sursă de poluare extremă metan nitrați amoniac. Ajunse la depozitele de deșeuri ele produc gaz metan care este de peste 20 de ori mai poluant decât dioxidul de carbon, spune Lazăr.
Împrăștierea acestor deșeuri pe câmpuri pentru a fi evitate obligațiile de plată a taxelor de depozitare și operare generează un risc major metale grele pentru sănătatea solurilor și, inevitabil, pentru sănătatea publică.
Autoritățile locale, operatorii, în absența normelor de aplicare a legii, continuă să gireze/genereze contaminarea terenurilor.
Sunt bani în PNRR pentru a dezvolta sisteme de colectare și valorificare a gunoiului de grajd. Specialiștii spun că 254 de sisteme integrate de colectare a deșeurilor agricole compostabile ar putea fi dezvoltate cu acești bani până la data de 30 iunie 2026.
Fără norme de aplicare a legii, banii nu pot fi aduși în realitatea reglementării eficiente a procesului de compostare, mai afirmă copreședintele Partidului Verde.
Așa pierdem toți!