Marius Tucă: Viktor Orban îi apără interesele lui Ciolacu, din informaţiile pe care le am eu; Dungaciu: Orban nu are interes să apară în regiune un alt lider suveranist puternic care să devină interlocutorul lui Trump

Dezvăluiri făcute de jurnalistul Marius Tucă, în exclusivitate la Realitatea PLUS. Acesta a explicat ce planuri ar avea președintele american Donald Trump pentru România. Tucă spune că susținătorii lui Călin Georgescu așteaptă un semn de la administrația Trump în legătură cu anularea alegerilor, scrie realitatea.net.

„Viktor Orban e prieten cu Trump. Să întrebe …daca vrea să spună un lucru până la capăt cu desemnarea unui nou prim ministru de președintele ilegal, ilegitim, imoral. Sunt puține reacții inclusiv de partea americanilor, opinia publică și susținătorii lui Călin Georgescu așteaptă un semn de la Administrația Trump cu anularea alegerilor.

În afara de postarea fiului lui Trump nu a fost altceva. Presa maghiară, care de obicei e foarte critică, nu scrie, care e cu Orban. Din informațiile pe care le am eu, e că Orban îi apără interesele lui Marcel Ciolacu. La instalarea lui Trump să fie prezent Marcel Ciolacu, arată că sistemul face tot posibilul, înseamnă că România nu are niciun cuvânt de spus mai, ales în războiul din Ucraina.

Viktor Orban este cel care poate să îi reprezinte interesele. Vom vedea dacă lucrurile astea se vor confirma. Iar dacă nu vine niciun mesaj de la Trump și nu poate opri nici măcar Trump, atunci nu se schimbă nimic”, a declarat Marius Tucă.

Şi Dan Dungaciu a spus, într-o emisiune la Gandul, că Viktor Orban nu are niciun interes ca în regiune să apară un alt lider suveranist puternic care să-i ia locul şi să devină interlocutorul lui Donald Trump.

Într-o ediție transmisă live de Gândul, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, geopolitician și analist, a analizat relațiile dintre Viktor Orban, Donald Trump și România, oferind perspective asupra influențelor geopolitice din regiune.

Donald Trump, revenind la putere, ar putea întări relațiile deja bine stabilite cu lideri est-europeni precum Viktor Orban. Această conexiune ar putea redefini dinamica politică regională, lăsând România într-o poziție secundară. Orban își dorește să elimine orice posibil concurent al său în relațiile cu Trump.

„Donald Trump vine la putere și interlocutorul lui la putere este Viktor Orban. Acolo există înșurubată această relație”, a explicat el.

Dungaciu a arătat că lipsa unei poziții ferme din partea României față de parteneriatul strategic cu Statele Unite favorizează interesele Budapestei. Această tăcere întărește narativul oficialilor maghiari, diminuând astfel șansele României de a deveni un partener relevant în dialogul cu administrația Trump. Fără o reafirmare clară a angajamentului față de SUA, România riscă să piardă influență pe scena internațională.

„Faptul că România nu mai rostește numele parteneriatului strategic cu America și nici Donald Trump, asta e muzică la urechile Budapestei”, a menţionat Dungaciu.

Viitoarea administrație Trump ar putea transforma radical relațiile diplomatice dintre Statele Unite și Europa. Aceasta ar putea adopta un model bilateral, favorizând negocierile directe între Washington și capitalele europene. O excludere a Ursulei von der Leyen de la evenimentele de inaugurare ar semnala o ruptură semnificativă în relațiile transatlantice. În acest context, liderii europeni ar trebui să își reevalueze strategiile pentru a menține unitatea în fața unei posibile presiuni americane.

„Administrația Trump va discuta cu Europa la nivel bilateral. Dacă se confirmă că Ursula von der Leyen nu va primi invitație la inaugurarea mandatului lui Donald Trump, cred că asta ar fi un șoc”, a conchis Dan Dungaciu.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare