Mașini distruse şi deşeuri provenite din piese auto, depistate în Portul Constanţa

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa – Sud Agigea, lucrători din cadrul Registrului Auto Român, inspectori din cadrul Gărzii de Mediu şi comisari din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa au descoperit în Portul Constanţa, în două containere sosite din SUA şi Canada, două autoturisme grav avariate şi 10 tone de piese auto second hand, bunuri ce nu pot fi reparate sau comercializate pe piaţa din România conform legislaţiei în domeniu.

Miercuri, o echipa comună de control formată din poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă în cooperare cu inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanta Sud Agigea, lucrători din cadrul Registrului Auto Român, inspectori din cadrul Gărzii de Mediu şi comisari din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa au efectuat controlului fizic asupra a două containere sosite în Portul Constanţa.

În primul container, sosit din SUA, s-a constatat că se aflau două autoturisme grav avariate, destinatarii fiind doi cetăţeni români domiciliaţi pe raza judeţului Constanţa.

În urma verificărilor s-a stabilit că cele două maşini figurau ca daună totală în urma unor accidente de circulaţie. Conform legislaţiei în domeniu, acestea nu pot fi înmatriculate pe teritoriul României, iar piesele acestora nu pot fi folosite, sens în care operaţiunea de import nu a fost finalizată.

Cel de-al doilea container, sosit din Canada, avea ca marfa declarată piese auto second hand şi părţi din autoturisme uzate, destinatarul fiind o firmă de pe raza judeţului Suceava. În urma verificărilor s-a constatat că piesele auto, în cantitate totala de 10 tone, provin de la autoturisme lovite, daună totală, ce nu pot fi reparate sau comercializate pe piaţa din România, constatându-se că acestea sunt deşeuri.

În cele două cazuri s-a dispus măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României şi trimiterii containerelor în ţările de expediţie, fiind întocmite dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de import ilegal de deşeuri.

Bunuri în valoare de peste 3.400.000 lei, susceptibile a fi contrafăcute, depistate în Portul Constanţa

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă împreună cu inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud Agigea au descoperit în Portul Constanţa, în patru containere sosite din Hong Kong respectiv China, peste 20.000 de jucării, peste 300 obiecte de mobilier, peste 530.000 acumulatori şi aproximativ 140.000 produse de igienă personală susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală al unor mărci cunoscute.

În perioada 16.12 – 21.12.2021, o echipa comună formată din poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanta Sud Agigea a efectuat controlului fizic asupra a patru containere, astfel:

* Un container sosit din China, încărcat cu acumulatori şi produse de igienă personală, ce avea ca destinatar o societate comercială cu sediul în judeţul Ilfov. În urma verificărilor amănunţite s-a constatat faptul că în interior se aflau peste 530.000 acumulatori şi aproximativ 140.000 produse de igienă personală care sunt susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală ale unor mărci cunoscute.

* Un container sosit din Hong Kong, încărcat cu jucării, ce avea ca destinatar o societate comercială cu sediul în judeţul Ilfov. În urma verificărilor amănunţite s-a constatat faptul că în interior se aflau peste 20.000 seturi de jucării care sunt susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală ale unor mărci cunoscute

* Două containere sosite din China, încărcate cu taburete de lemn tapiţat, ce aveau ca destinatar o societate comercială de pe raza municipiului Bucureşti. În urma verificărilor amănunţite s-a constatat că în interior se aflau peste 300 obiecte de mobilier – taburete de lemn tapiţate care sunt susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală ale unor mărci cunoscute.

Bunurile, cu o valoare de peste 3,4 milioane lei dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, au fost ridicate în vederea expertizării şi continuării cercetărilor.

Totodată, poliţiştii de frontiera efectuează cercetări pentru punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare