Guvernul a stabilit, joi, în pachetul actelor normative privind alegerile prezidenţiale din 4 mai, măsuri noi privind derularea campaniei electorale şi realizarea publicităţii politice, fiind prevăzute şi amenzi în cazul nerespectării lor de la 15.000 lei la 50.000 lei, a anunţat, la Palatul Victoria, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.
Autoritatea Electorală Permanentă urmează să publice un ghid al finanţării campaniei electorale pentru aceste alegeri.
„Mai există o prevedere nouă faţă de alegerile prezidenţiale din 2024 şi anume măsuri privind derularea campaniei electorale şi realizarea publicităţii politice în condiţii de transparenţă. Concret, pe durata campaniei electorale a alegerilor pentru preşedintele României din anul 2025, actorii politici asigură publicarea împreună cu fiecare material publicitar politic a următoarelor informaţii: o indicaţie că este vorba despre un material publicitar politic, identitatea sponsorului materialului publicitar politic respectiv, adică numele, adresă de email şi, dacă este publică, o adresă poştală, iar în cazul în care sponsorul nu este o persoană fizică adresa la care acesta îşi are sediul”, a precizat Constantin, după şedinţa de Guvern.
El a adăugat că pe aceste materiale publicitare politice mai trebuie menţionat, după caz, că „au făcut obiectul unor tehnici de vizare a unui public ţintă sau de distribuire a materialelor publicitare”.
„E vorba de acei algoritmi calibraţi în funcţie de interesul unui diseminator de mesaje – se întâmplă în marketing în scop comercial de ani buni de zile – să fie ţintită şi o anumită categorie socio-profesională din cadrul corpului de cetăţeni cu drept de vot. Ei bine, dacă există o astfel de prelucrare, acest lucru trebuie precizat odată cu difuzarea materialului respectiv. De asemenea, este obligatorie o menţiune că sumele cheltuite pentru pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea materialului publicitar politic provin exclusiv din sumele permise de Legea 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, republicată cu modificările şi completările ulterioare”, a completat Mihai Constantin.
Potrivit acestuia, „după caz, mai trebuie făcută o menţiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unei promovări electorale sau a unei promovări electorale plătite”.
„Aceste dispoziţii se aplică şi pentru orice promovare, distribuire, postare sau editarea unor materiale publicate politic pe platforme online, pe platforme online foarte mari, pe motoare de căutare online sau alte reţele de socializare. (…) Detalierea modului de promovare, distribuire, postare sau editare a materialelor publicitare politice se vor stabili prin hotărârile subsecvente emise de Autoritatea Electorală Permanentă şi se vor regăsi centralizate într-un ghid al finanţării campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale ale României din anul 2025, care va fi publicat în timp util”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Încălcarea acestor dispoziţii constituie contravenţie dacă fapta nu a fost săvârşită astfel încât să fie considerată potrivit legii infracţiune. Contravenţia se sancţionează cu o amendă de la 15.000 lei la 50.000 lei, a menţionat el.
„Există în derulare şi va fi reglat mai intens în această perioadă electorală şi un mecanism de monitorizare a materialelor care vor fi publicate pe reţelele sociale. Aceste sesizări, care pot veni şi din afara sistemului de monitorizare, aceste petiţii, aceste reclamaţii trebuie depuse la Biroul Electoral Central şi ele trebuie sesizate şi puse pe circuit imediat pentru a fi verificate prin instrumente specifice de securitate cibernetică, dacă este cazul”, a transmis Constantin.
Guvernul a precizat, într-un comunicat, că „la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2025 este considerat material publicitar politic orice material scris, online, audio sau video utilizat în campania electorală care îndeamnă alegătorii în mod direct sau indirect să aleagă sau să nu aleagă, să voteze sau să nu voteze pentru un candidat independent sau pentru un candidat al unui partid politic clar identificat”.
„Birourile electorale judeţene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate vor redirecţiona de îndată Biroului Electoral Central, prin intermediul poştei electronice, plângerile adresate acestora cu privire la campania electorală prin intermediul platformelor online foarte mari (în sensul prevăzut de art. 3 pct. 8 din Regulamentul (UE) 2024/900). Deciziile Biroului Electoral Central prin care sunt admise plângerile şi deciziile birourilor electorale judeţene, birourilor electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti şi ale biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate prin care sunt admise plângerile privind campania electorală online reprezintă ordine de a acţiona împotriva conţinutului ilegal în sensul Regulamentului privind serviciile digitale”, a mai arătat sursa citată.
Deciziile BEC se vor comunica de îndată Autorităţii Electorale Permanente în vederea transmiterii către platformele online foarte mari (în sensul prevăzut de art. 3 pct. 8 din Regulamentul (UE) 2024/900), sub sancţiunea plăţii unei amenzi cuprinse între 1% şi 5% din cifra de afaceri a platformei online, dacă în termen de cinci ore de la notificarea AEP, nu elimină materialul publicitar în cauză.
Deciziile Biroului Electoral Central pot fi contestate la Curtea de Apel Bucureşti, în termen de 48 de ore de la afişarea acestora pe pagina de internet a BEC, mai precizează Executivul.
Guvernul a aprobat, joi, ca alegerile prezidenţiale să aibă loc pe 4 mai, urmând ca perioada electorală să înceapă în 18 februarie.
Sursa: Știrile TVR