Ministerul Finanțelor a publicat lista cu noile măsuri fiscale pe care Guvernul și le va asuma în vederea reducerii deficitului bugetar. PNL a reușit să-și impună condițiile pentru asumarea răspunderii. Printre acestea, se numără menținerea cotei unice și păstrarea TVA-ului la 19%, respectiv 5% pentru producția de carte, manuale școlare, pentru evenimente culturale și manifestări sportive, dar și pentru energie.
Mediul de afaceri și investițiile sunt susținute, astfel, de propunerile liberale. Impozitul pe dividende va rămâne la pragul de 8%, fără să fie majorat la 10%, 12% sau chiar 16%. Impozitul pe profit minim la corporații va fi de 1% din cifra de afaceri după deducerea investițiilor și a amortizării, pentru a proteja și încuraja politicile investiționale. De altfel, mandatul de premier al lui Nicolae Ciucă a stat sub semnul alocărilor record de la Guvern pentru investiții, un trend crescător la care liberalii au ținut și după rocada guvernamentală.
În plus, Guvernul introduce începând cu acest an și pachetul de facilități fiscale pentru investițiile directe în România, de peste 50 de milioane euro.
Păstrarea pragului de 500.000 euro pentru microîntreprinderi este o altă reușită notabilă, alături de faptul că Guvernul renunță la impozitarea companiilor cu 16% pe profit dacă rata de rentabilitate trece de 30%.
Se menține scutirea de impozit în IT, construcții, agricultură și industria alimentară, cu precizarea că se menține pentru venituri sub 10.000 lei. Iar pentru activitățile independente, s-a stabilit un plafon la plata CASS.
Sunt câteva dintre măsurile pe marginea cărora s-a discutat mult, atât în spațiul public cât și în spatele ușilor închise. Pachetul a fost negociat de Guvern și cu echipele tehnice din cadrul Comisiei Europene. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că își va asuma răspunderea pe aceste măsuri care au un impact total estimat de 22 miliarde lei, până la finalul lunii.