Primăria oraşului Mariupol a denunţat miercuri evacuarea forţată spre Rusia a unei maternităţi din acest oraş asediat din sud-estul Ucrainei, unde o altă maternitate a fost bombardată de ruşi pe 9 martie, informează AFP, scrie Agerpres.
„Peste 70 de persoane, femei şi personal medical, au fost scoase cu forţa de ocupanţi din maternitatea nr.2 din districtul de pe malul stâng”, a afirmat primăria pe Telegram.
În total, peste 20.000 de locuitori din Mariupol au fost evacuaţi „împotriva voinţei lor”, potrivit municipalităţii, care afirmă că ruşii le-au confiscat actele de identitate şi i-au redirecţionat „spre oraşe ruse îndepărtate”.
Aceste informaţii nu pot fi verificate din sursă independentă, Mariupol aflându-se sub asediu de la sfârşitul lui februarie.
O altă maternitate şi un spital de pediatrie din Mariupol au fost lovite de un bombardament pe 9 martie, suscitând indignarea comunităţii internaţionale. Cel puţin trei persoane, printre care un copil, au murit în acest bombardament.
Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a justificat atunci bombardamentul, susţinând că acea clădire a maternităţii servea, potrivit lui, drept bază pentru un batalion naţionalist ucrainean. „Această maternitate a fost preluată de multă vreme de batalionul Azov şi de alte forţe radicale, şi toate femeile care veniseră să nască, toate infirmierele şi tot personalul de susţinere au fost scoşi afară”, a declarat el.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la rândul său, marţi, că atacurile ruse împotriva oraşului Mariupol constituie „o crimă împotriva umanităţii”.
Condiţiile pentru lansarea în următoarele zile a unei operaţiuni umanitare pentru salvarea locuitorilor din Mariupol „nu sunt întrunite în acest stadiu”, a anunţat marţi seara preşedinţia franceză, după o convorbire la telefon între preşedintele francez Emmanuel Macron şi omologul său rus Vladimir Putin.
Şeful statului francez a prezentat această operaţiune de evacuare – propusă la sfârşitul săptămânii trecute de Franţa, Turcia şi Grecia – omologului său rus, care a spus că „se va gândi la aceasta” înainte de a da un răspuns, a adăugat preşedinţia franceză.
Circa 160.000 de civili rămân în continuare blocaţi la Mariupol, bombardat şi pradă unor lupte înverşunate, şi se confruntă cu „o catastrofă umanitară”, trăind în adăposturi fără electricitate şi ducând lipsă de hrană şi apă, potrivit unor mărturii ale unor persoane care au reuşit să fugă din acest oraş.
sursa – AGERPRES