Medicul Dan Tesloianu, acuzat că a implantat pacienților sute de dispozitive cardiace preluate de la cadavre, rămâne în pușcărie. Tribunalul București a admis cererea procurorilor de prelungire a măsurii arestului preventiv, anunță Știrile TVR.
Decizia nu e definitivă, iar medicul o poate contesta.
Judecătorii Curții de Apel București i-au mai respins lui Tesloianu contestația împotriva deciziei de arestare preventivă luată de Tribunalul București în urmă cu o lună.
Medicul Tesloianu stabilea, în funcție de starea pacientului, ce aparat resterilizat să-i fie implantat, au declarat angajați ai spitalului anchetatorilor, potrivit unor surse judiciare.
Pentru cei cu speranța de viață redusă ar fi fost folosite stimulatoare cu baterii ce garantau numai câțiva ani funcționarea.
Pacienții audiați ar fi declarat că nu știau că aparatele erau reutilizate. Mai mult, pentru unii au apărut complicații chiar pe masa de operații.
Eu ştiam că mi se punea un aparat de resincronizare şi defibrilare. (Vi s-a spus dacă e nou, dacă e vechi?) E, nici nu era vorba de aşa ceva. Nici mare lucru despre aparate nu ni se spunea. A fost intervenţie dificilă. Din trei fire care trebuiau să fie înfipte în cord numai două au reuşit să introducă, s-au chinuit mult şi până la urmă au închis procedura, mărturisește o pacientă.
Unii pacienți ar fi spus la audieri care au dat sume de bani ca mită medicului Tesloianu.
Marius Popescu, jurnalist TVR: Surse judiciare spun că, în timpul audierilor, doi dintre rezidenții medicului Tesloianu ar fi spus că acesta lua plicuri de la pacienți după realizarea operațiilor pe cord. Însă nu au văzut despre ce sume este vorba și că, de fiecare dată, medicul Tesloianu ar fi scos banii din plic și i-ar fi dus în biroul său.
Anchetatorii îl vizează și pe medicul Antoniu Petriş, care, până în august 2022, a condus secția de Cardiologie.
În perioada 2018- 2019, rudelor celor decedaţi care aveau stimulatoare implantate li se spunea că, pentru a lua trupurile de la morgă, trebuie să plătească 500 de lei. Dacă însă ar fi fost de acord cu îndepărtarea implanturilor taxa ar fi dispărut.
Astfel, susțin surse din anchetă, s-ar fi făcut recoltarea în morga Spitalului Sfântul Spiridon.
Chiar și atunci, înainte de interdicțiile din legea aprobată în 2021, erau reguli, spun cardiologii.
Orel Iancovici, cardiolog: Majoritatea dispozitivelor medicale implantabile în corpul uman sunt de unică folosinţă. Din moment ce sunt de unică folosinţă acolo nu scrie că se pot refolosi, resteriliza, a vinde sau a da mostre.
La percheziția din casa medicului Petriş, polițiștii ar fi găsit 70 de mii de euro, despre care cardiologul ar fi spus că sunt bani pentru zile negre. Suma a fost reținută de polițiști până se stabili proveniența ei.
Pacienții care se consideră lezați pot cere daune, în justiție.
Adrian Cuculis, avocat: Trebuie să facă o plângere penală și, atât timp că nu ai o planegre penală pentru infracțiunea de înșelăciune, singura chestiune pe care o poți avea în vedere este o delapidare dacă ai furat din fondurile statului sau poate fi vorba de un abuz în serviciu, ambele fiind cercetabile, mai puțin înșelăciunea, unde trebuie să existe plângerea persoanei vătămate.
Până acum, anchetatorii au identificat 238 de intervenții în care ar fi fost folosite aparate resterilizate.