Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu a enumerat luni care au fost principalele probleme legate de votul în diaspora, afirmând că Biroul pentru secţiile de votare nu a dorit prelungirea programului după ora 21,00, dar şi că au existat două scrutinuri în loc de unul.
- „Principala problemă cu care am fost confruntaţi a fost faptul că, în loc de un scrutin, referitor la alegerile parlamentare, am avut două scrutinuri, în afară de un buletin de vot, am avut trei buletine de vot. Lucrul acesta în mod firesc a grevat foarte mult timpul de vot pentru fiecare cetăţean. (…)
Din punctul meu de vedere, principala cauză a fost aceasta, dublarea scrutinului şi votul dublu, care au creat foarte multe probleme. Votul a fost şi destul de complicat, pentru că multe din întrebările de la referendum erau destul de complicate, ca să repet din nou, ceea ce a făcut ca foarte mulţi oameni să ceară avizul, părerea în legătură cu modul în care trebuie să pună ştampila de votare. De asemenea, fiecare a încercat să respecte foarte mult şi foarte clar punerea în ordine a buletinelor – pentru Parlament şi pentru cele două întrebări, fiecare din ele”, a declarat Meleşcanu într-o conferinţă de presă.
Potrivit lui, o altă cauză care a generat o serie de probleme a fost estimarea nerealistă de către multe ambasade în legătură cu lista participanţilor pentru alegerile parlamentare şi a doua, evident, identice de fapt, pentru referendum.
„Toate propunerile care au fost trimise din ambasade au fost aprobate, nu au fost respinse nici una dintre propuneri. O altă cauză care de asemenea a îngreunat foarte mult activitate de desfăşurare a votului a fost legată de funcţionarea comisiilor de votare. Potrivit prevederilor legale, maximul Comisiei Electorale, este compusă dintr-un preşedinte, care este desemnat de Oficiul diplomatic, încă doi, care pot fi luaţi din zona ambasadelor sau consulatelor, şi obligaţia de a avea patru reprezentanţi ai partidelor politice. Din păcate, partidele politice nu au participat la comisiile respective, cel puţin unul dintre partidele politice ne-a comunicat cu o seară înainte că toţi reprezentanţii lor în străinătate nu vor putea participa la vot”, a spus Meleşcanu.
O altă cauză foarte importantă care a grevat buna desfăşurare a referendumului şi a acestui scrutin electoral pentru Parlamentul European, a arătat ministrul, a fost şi dificultatea de a identifica anumite locaţii în alte ţări, pentru că alegerile au avut loc în paralel cu toate ţările europene.
„În fine, o altă problemă, minoră, dar care şi ea grevează, a fost folosirea sistemului STS de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal sau a votului dublu. Problema nu este legată de sistem ca atare, cât de faptul că, din păcate, în marea majoritate, în toate ţările europene.
Teodor Meleşcanu a concluzionat unde au fost cele mai mari probleme: „Cele mai mari probleme le-am avut la nivelul Marii Britanii, Spaniei, Italiei, Franţa, Belgia, Germania, Olanda, Irlanda, Finlanda, Danemarca, Austria, Suedia şi Cipru, unde există comunităţi foarte mari de români. Începând cu ora 16:00-17:00, o serie de misiuni, văzând că este un număr încă foarte mare de oameni care aşteaptă să voteze, au solicitat prelungirea procesului de vot şi după ora 21:00. Din păcate, noi am scris imediat la Biroul pentru secţiile de votare din străinătate, care ne-a răspuns că nu pot să răspundă la această cerere a noastră, având în vedere că, potrivit legii, toate alegerile se desfăşoară în acelaşi interval de timp, între 7:00 dimineaţa şi 21:00 seara. (…) Deci, ca să fie foarte clar, responsabilitatea este a centrului, a Biroului electoral pentru secţiile de votare, Ministerul Afacerilor Externe are, într-adevăr, obligaţia de sprijin logistic pentru organizarea acestor alegeri”, a spus Meleşcanu.
El a menţionat că la alegeri MAE a organizat în afara României un număr de 441 de secţii de votare.