În urmă cu 25 de ani, la 26 ianuarie 1994, România făcea un pas important pe calea spre integrarea sa în Alianța Nord-Atlantică, fiind primul stat fost comunist din Europa Centrală şi de Est care s-a alăturat programului Parteneriatul pentru Pace (PfP), prin semnarea Documentului Cadru de către ministrul afacerilor externe de atunci și de astăzi, Teodor Meleșcanu.
“Este întotdeauna o onoare pentru un diplomat să reprezinte prin semnătura sa voința și aspirațiile întregii societăți. Alăturarea României la Parteneriatul pentru Pace nu a fost o simplă decizie politică, ci concretizarea unui profund sentiment național de apartenență la un spațiu de civilizație și valori pe care societatea românească l-a avut după Revoluția din 1989.
- Programul Parteneriatul pentru Pace reprezintă o inițiativă NATO deosebit de importantă pentru securitatea europeană, în special pentru țările Europei Centrale şi de Est, care, la începutul anilor 1990, se aflau într-un vid de securitate după implozia sistemului comunist. În concordanță cu obiectivele fondatoare ale NATO, Alianța a creat astfel un cadru concret pentru stabilirea unei ordini juste şi durabile de pace în Europa, bazată pe valorile comune ale democrației și drepturilor omului, deschisă noilor parteneri.
Faptul că România a fost primul stat fost comunist care a răspuns afirmativ programului Parteneriatul pentru Pace a reprezentat și continuă să fie o mărturie incontestabilă a atașamentului statului român și al cetățenilor săi față de spațiul euroatlantic de apărare comună, față de promovarea păcii, dialogului, cooperării şi stabilității, față de spiritul, valorile și principiile pe care NATO a fost creat să le protejeze.
- Semnarea Documentului Cadru al Parteneriatului pentru Pace a permis României post-decembriste să avanseze un necesar proces de reformare și consolidare a unor instituții-cheie și să beneficieze de experiența și asistența Alianței pentru acesta. De asemenea, a contribuit la efortul de adaptare a statului român la modul de operare al democrațiilor consolidate Occidentale. Începând cu momentul semnării Documentului Cadru, România ca stat şi în mod special armata română, şi-au adecvat treptat politicile, orientându-se către valorile şi reformele care au deschis drumul spre NATO.
Alianța Nord-Atlantică este expresia voinței cetățenilor membrilor săi și cel mai important mijloc de apărare a unui spațiu de democrație, libertate, pace, prosperitate și respect pentru drepturile fundamentale. Acest spațiu este reperul cel mai înalt al lumii moderne din punct de vedere politic, economic, social și tehnologic.
- Aderarea la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, la 29 martie 2004, nu a asigurat României numai un loc în acest spațiu, ci și o stabilitate și securitate fără precedent în istoria sa modernă. Statul român rămâne pe deplin dedicat apărării comune, lucru dovedit prin participarea semnificativă la misiunile Alianței, atât ca partener în cadrul Parteneriatului pentru Pace, cât și ca aliat după aderare.
Vom continua să rămânem ferm angajați alături de aliații noștri democratici în apărarea valorilor comune, păcii și securității la nivel european și global, convinși fiind că împreună suntem mai puternici și putem contribui la crearea unei lumi mai sigure”, a transmis Meleșcanu.