Prăbuşirea comunismului a reprezentat o cotitură radicală pentru Europa Centrală şi de Est, a afirmat luni preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, în la şedinţa solemnă a Parlamentului consacrată împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia Română.
”Acum trei decenii, regimul comunist la nivel european s-a prăbuşit. Sfârşitul istoriei a fost amânat şi o nouă etapă care oferă oportunităţi şi speranţă pentru toţi cetăţenii români şi cei europeni a început. A fost o cotitură radicală pentru Europa Centrală şi de Est, care a construit o imagine total nouă şi diferită pentru întregul continent, prin schimbarea rapidă a arhitecturii politice şi instituţionale a societăţilor. De aceea, ceremonia solemnă de astăzi simbolizează datoria noastră conştientă şi sinceră, prin care aducem şi un omagiu tuturor celor care au luptat pentru libertate şi care au pus, de fapt, piatra de temelie pentru dezvoltarea şi consolidarea democraţiei româneşti”, a declarat Meleşcanu.
El a adăugat că, în România, spre deosebire de alte state din Europa Centrală şi de Est, chiar dacă prăbuşirea regimului comunist s-a produs de o manieră bruscă şi violentă, construirea unui nou sistem politic deschis, ataşat valorilor occidentale, a fost îmbrăţişată rapid de către toţi românii.
„Cu toţii am fost uniţi de dorinţa de a rupe legătura cu trecutul şi de a vedea sfârşitul comunismului, am preţuit mai mult decât orice ideea de libertate, de egalitate de şanse şi de prosperitate şi am dorit să construim o societate democratică, cu o economie de piaţă liberă. (…) La 30 de ani de la căderea comunismului în Europa de Est şi cu precădere în România, putem observa că impactul pe care democraţia l-a avut asupra societăţilor noastre greu încercate se manifestă. Îmbrăţişarea valorilor democratice de către ţara noastră a venit în mod natural, chiar dacă presupunea provocări multiple, dificile şi, de cele mai multe ori, imprevizibile. (…) În ultimele trei decenii toate eforturile noastre naţionale au fost direcţionate către aderarea la NATO în 2004, integrarea în Uniunea Europeană în 2007 şi exercitarea cu mare succes a primei preşedinţii române la Consiliul Europei”, a subliniat preşedintele Senatului.
El a arătat că şedinţa solemnă repezintă şi un moment important în care trebuie să reflectăm împreună asupra stării de fapt a societăţii româneşti la 30 de ani de la Revoluţie, dar totodată şi un moment de introspecţie, de evaluare a rolului şi obiectivelor noastre pe termen lung.
„Cu toţii avem privilegiul libertăţii, dar în acelaşi timp avem şi responsabilitatea respectării valorilor democratice”, a menţionat Meleşcanu.