Membrii Comisiei juridice din Senat, întâlnire cu omologii din Parlamentul Republicii Moldova

Vineri, la Palatul Culturii din Iaşi, Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din Senatul României, condusă de senatoarea Iuliana Scântei, şi Comisia juridică, numiri şi imunităţi din Parlamentul Republicii Moldova, condusă de deputata Olesea Stamate, au avut o şedinţă comună ca răspuns la întrevederile pe care acestea le-au avut în luna februarie, la Chişinău, Republica Moldova.

Întrevederea a avut loc în marja vizitei de lucru în România, în perioada 19-21 mai 2022, a delegaţiilor Comisiei juridice, numiri şi imunităţi şi Comisiei politică externă şi integrare europeană din Parlamentul Republicii Moldova.

La întrevedere au fost prezenţi, din partea română, vicepreşedintele Senatului, senatorul Robert Marius Cazanciuc, vicepreşedintele Comisiei, senatorul Virgil – Marius Bob, secretarul Comisiei, senatoarea Laura-Mihaela Fulgeanu-Moagher, senatoarea Claudia-Mihaela Banu, senatoarea Simona- Elena Spătaru, senatorul Sorin-Cristian Mateescu, membri ai Comisiei, secretarul de stat din cadrul Ministerului Justiţiei, Mihai Paşca, precum şi reprezentanţi ai ONG-urilor locale.

Dezbaterile din şedinţa comună a celor două Comisii juridice au vizat efectele ratificării şi aplicării în legislaţia naţională a Protocolului nr.16 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, modificarea legislaţiei electorale din România referitoare la stabilirea cotei de reprezentare 33% pentru femei şi bărbaţi, precum şi înaintarea către ministerele de resort a unei interpelări comune din partea Senatului României privind controlul comun la frontiera dintre cele două state.

Senatorii şi deputaţii din cele două Comisii juridice au apreciat că participarea egală a femeilor şi bărbaţilor în politică este o condiţie importantă pentru a o democraţie eficace şi o bună guvernare.

Membrii ambelor comisii au semnat declaraţia de sprijin din partea României a eforturilor de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

În cadrul şedinţei comune a comisiilor, a fost subliniată necesitatea unei colaborări aprofundate prin dialog bilateral la nivel instituţional şi politic al comisiilor juridice din cele două foruri legislative.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare