Meta, TikTok şi Snapchat condamnă interzicerea accesului la reţelele sociale pentru cei sub 16 ani din Australia

Giganţii reţelelor sociale au condamnat vineri legea australiană care interzice accesul la reţelele sociale pentru minorii sub 16 ani, subliniind riscul ca această măsură să-i trimită pe tineri către platforme alternative periculoase, relatează AFP, citată de Agerpres.

Textul, care a fost adoptat joi de Parlamentul australian, ar urma să solicite în curând platformelor precum X, TikTok, Instagram, Facebook sau Snapchat să ia „măsuri rezonabile” pentru a-i împiedica pe copiii până în 16 ani să aibă cont.

Nerespectarea acestei obligaţii va putea duce la amenzi de până la 50 de milioane de dolari australieni (30,7 milioane de euro).

„Este foarte probabil ca interdicţia să îi conducă pe tineri în zone mai întunecate ale internetului, unde nu există reguli generale, instrumente de securitate sau de protecţie”, a declarat un purtător de cuvânt al TikTok într-un comunicat vineri, exprimându-şi regretul că guvernul australian a ignorat sfatul a numeroşi experţi.

Meta, compania-mamă a Facebook şi Instagram, a deplâns, la rândul său, eşecul de a lua în considerare ceea ce sectorul „face deja pentru a asigura experienţe adecvate în funcţie de vârstă”, dând asigurări totodată că legea va fi respectată.

Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) din Australia a declarat, de asemenea, că legea nu este o „soluţie miraculoasă” împotriva pericolelor online şi că ar putea redirecţiona copiii către zone „ascunse şi nereglementate”.

Premierul de centru-stânga Anthony Albanese a recunoscut că aplicarea legii nu va fi perfectă, la fel ca restricţia de vârstă pentru vânzarea alcoolului, dar că este totuşi „un lucru care trebuie făcut”.

În pofida numeroaselor reticenţe, giganţii reţelelor sociale s-au angajat să colaboreze cu guvernul australian pentru a defini modalităţile de aplicare a legii înainte de intrarea în vigoare a acesteia, programată să aibă loc în următorul an.

Textul nu oferă detalii cu privire la condiţiile sale de aplicare, iar unii experţi şi-au exprimat îndoiala cu privire la fezabilitatea tehnică a acestei interdicţii şi se întreabă dacă nu este vorba despre un text de lege simbolic, însă inaplicabil.

Meta a cerut ca aceste modalităţi de implementare să facă obiectul unei consultări pentru a garanta un „rezultat fezabil din punct de vedere tehnic, care să nu reprezinte o povară grea pentru părinţi sau adolescenţi”.

Un purtător de cuvânt al Snapchat a dat asigurări că aplicaţia va colabora pentru „a ajuta la dezvoltarea unei abordări care echilibrează confidenţialitatea, securitatea şi aplicabilitatea”.

Compania şi-a exprimat însă „îngrijorări serioase” cu privire la această lege, a cărei aplicare ridică „multe întrebări fără răspuns”, potrivit acesteia.

Una dintre întrebările ridicate de această nouă legislaţie este cea a prevederilor referitoare la protejarea vieţii private. Textul legii a suferit modificări pentru a preveni ca utilizatorii să fie nevoiţi să prezente un act de identitate pentru a-şi dovedi vârsta.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare