Mexicul, sancţionat pentru că nu a protejat suficient marsuinul de Pacific

Mexicul a fost sancţionat luni pentru că nu a protejat suficient marsuinul de Pacific, cel mai periclitat mamifer marin din lume, şi va fi împiedicat să exporte plante şi animale sălbatice listate de Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie (CITES), informează AFP, conform Agerpres.

Decizia a fost luată luni de secretariatul Convenţiei privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie (CITES), semnată de 184 de ţări, deoarece Mexicul nu a prezentat un plan adecvat pentru combaterea pescuitului ilegal al peştelui Totoaba macdonaldi, a cărui victimă colaterală este marsuinul.

Ministerul mexican al Afacerilor Externe a criticat măsura, afirmând că Mexicul este tratat „inegal”, deoarece „efortul depus şi recunoscut public de CITES” nu a fost luat în considerare, a indicat instituţia într-un comunicat.

Guvernul este dispus să răspundă observaţiilor, se mai arată în comunicat.

O delegaţie mexicană s-a aflat luni la Geneva pentru a discuta măsurile luate pentru protejarea acestor cetacee cu o lungime medie de puţin peste un metru, care trăiesc într-o zonă foarte restrânsă din nordul Golfului California.

Marsuinul de Pacific, denumit în Mexic „vaquita marina” („văcuţa de mare”), este începând din 1996 o specie pe cale de dispariţie.

Acest cetaceu este o victimă colaterală a plasei pescarilor de totoaba, o altă specie pe cale de dispariţie a cărei „vezică înotătoare” se vinde cu până la 8.000 de dolari kilogramul în China pentru presupusele sale proprietăţi medicinale.

Întrucât Mexicul nu a îndeplinit cerinţele Secretariatului, acesta din urmă „recomandă suspendarea comerţului” cu Mexic pentru toate speciile incluse în CITES, se arată în decizie. „Această recomandare va rămâne în vigoare până când Secretariatul va considera adecvată o versiune revizuită a planului de acţiune şi va publica o notificare în acest sens”, se arată în text.

Potrivit mai multor organizaţii de protecţie a naturii, sancţiunile anunţate luni implică „exporturi în valoare de milioane de dolari”.

„Circa 3.150 de animale şi plante mexicane sunt incluse în CITES, iar multe dintre aceste specii sunt exportate. Este vorba în special de produse lucrative precum pielea de crocodil, mahonul, tarantulele, reptilele de companie, cactuşi şi alte plante”, subliniază într-un comunicat comun mai multe organizaţii (Center for Biological Diversity, Animal Welfare Institute, Natural Resources Defense Council şi Environmental Investigation Agency).

Potrivit acestor ONG-uri, în prezent mai trăiesc doar zece marsuini de Pacific. Organizaţia Sea Shepherd estimează că ar mai fi în jur de 20.

„Deşi nimănui nu-i plac sancţiunile dureroase din punct de vedere economic, toate celelalte eforturi pentru a determina Mexicul să salveze vaquita au eşuat”, a declarat Sarah Uhlemann, directoare de programe internaţionale la Center for Biological Diversity.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare