Lumea ia foc în tot mai multe puncte nevralgice și Europa e chinuită de dileme existențiale. Așa aș defini eufemistic această dezbatere, ce face parte dintr-o serie interminabilă de căutări ale locului UE în peisajul global.
De la începutul mandatului actualei Comisii Europene, ni s-a promis că vom avea o „Comisie geopolitică”. L-am ascultat pe Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă clamând profetic: „Europa va fi geopolitică sau nu va fi”. Nu știu dacă-i chiar așa, dar cu siguranță dl Borrell are dreptate când spune că Europa trebuie să învețe să folosească limbajul puterii.
Iar acest proces nu poate fi nici simplu, nici rapid. Crizele din Israel și Gaza, Ucraina, Nagorno-Karabah, Kosovo și Sahel sunt revelatoare pentru locul UE în lumea de azi.
Uniunea Europeană e legată de mâni și de picioare de o sumă de dependențe în planurile fundamentale: apărare, energie, materii prime critice. Oricâtă ambiție ar avea, Europa nu poate fi un actor geopolitic până nu va reuși să stea pe propriile picioare. Iar până atunci ar face bine să prețuiască mai mult singura alianță pe care s-a dovedit că se poate baza, aceea cu Statele Unite ale Americii.
(contribuție în scris la dezbaterea din plen pe tema ”O Europă geopolitică adevărată acum”, 23 octombrie 2023)
Mihai Tudose, europarlamentar PSD, membru al Grupului S&D