Cu privire la strategia UE de impulsionare a competitivității industriale, a comerțului și a locurilor de muncă de calitate, am declarat în acest mandat:
”Păcat că a fost nevoie ca SUA să treacă la acțiune pentru ca Europa să realizeze că aleargă după fluturi ecologici, în loc să-și stopeze dezindustrializarea. Și mai grav e că, în loc să treacă la acțiune, măcar acum, Comisia Europeană se cramponează în reproșuri fără temei la adresa Washingtonului.
SUA fac ceea ce trebuie să facă pentru a-și asigura baza de producție industrială în noul context geopolitic, tehnologic și de mediu.
De la Bruxelles, în schimb, zboară planuri grandioase despre ”zero poluare”, fără să avem răspuns la dependența cvasi-totală de importuri de materii prime critice și la lipsa de fabrici pentru industriile viitorului ori de forță de muncă de înaltă calificare.
E cazul ca UE să-și susțină concret întreprinderile, nu să dezbată transformarea nerealistului Green Deal într-un tardiv Green Deal Industrial Plan”.
În aceeași sferă, titlurile unor interpelări pe care le-am adresat Comisiei Europene sunt, cred eu, relevante: ”Riscul inflaționist al tranziției energetice” și ”Pentru o tranziție climatică echitabilă social”.
De asemenea, riscul impactului măsurilor ecologice asupra agriculturii românești m-a determinat să reacționez:
”Împărtășesc îngrijorarea fermierilor cauzată de impunerea unor obiective neviabile, precum scoaterea din producție a 10% din terenurile agricole.
Ce măsuri are în vedere Comisia pentru a se asigura că tranziția verde nu se face împotriva fermierilor europeni sau prin ignorarea intereselor acestora, ci împreună cu ei?”
https://www.socialistsanddemocrats.eu/