Scriitorul şi teologul Mihail Neamțu a comentat cele mai recente acuzații ale lui Gabriel Liiceanu la adresa Bisericii Ortodoxe Române, făcute cu ocazia lansării unei cărți semnate de controversatul austriac, Oliver Jens Schmitt, scrie r3media.ro.
Neamțu a explicat că directorul editurii Humanitas l-a promovat deschis pe Martin Heidegger, filosof german care a fost nazist explicit. Scriitorul se întreabă, în aceste condiții, cum își permite Liiceanu să-i critice pe alții.
„Humanitas l-a promovat pe Heidegger, deși e limpede acum, adeziunea lui nazism a început în anii 32-33, e indiscutabilă, e continuă până în 1945. Heidegger, idolul lui Gabriel Liiceanu, semna cu formula „Heil Hitler”.
Marele gânditor pe care dl Liiceanu s-a străduit să-l prezinte generațiilor de studenți a fost un nazist, care a agreat, în mod tacit, soluția finală.
Dar dacă tu, ca exeget al lui Heidegger, pe numele complet de Liiceanu Gabriel, tu treci cu vederea această cădere morală, te întrebi, de la ce înălțimi îți permiți să vorbești despre căderile altora?”, s-a întrebat Neamțu la Metropola TV.
Despre cartea lui OJ Schmitt, Neamțu spune că autorul austriac „dă dreptate procurorilor comuniști. Schmitt folosește limbajul procurorilor sovietici, folosit la adresa intelighenției interbelice”.
El îi (re)amintește lui Schmitt că marile plăgi ale secolului XX, nazismul și comunismul, nu s-au născut în Estul Europei, la București, ci în Germania.
„Nazismul și comunismul sunt creații de limbă germană, pe care universitarii germani ar trebui să le explice mai bine. Până una alta, Karl Marx cu ideologia lui au distrus 100 de milioane. Și nu românii au o culpă istorică atunci când vine vorba despre genealogia acestor produse care au făcut ravagii.
Catolicismul german are ceva de explicat cu privire la holocaust. De-asemenea, catolicismul croat ar avea de ce să-și facă mea culpa”, a menționat Mihail Neamțu.
Revenind la Liiceanu, care a criticat in corpore Biserica Ortodoxă pentru comportamentul unora din timpul comunismului, Neamțu amintește că directorul de la Humanitas avea 44 de ani când Ceaușescu a demolat mănăstirea Văcărești, dar nu a schițat nici cel mai mic protest.
„Dl Liiceanu avea 44 de ani când se demola Văcăreștiul. Unde era indignarea marelui intelectual Liiceanu, unde putem să găsim un document, în care să vedem cum acest om, la maturitatea deplină, ar fi protestat. Unde a fost curajul lui Liiceanu atunci când Mircea Dinescu a fost arestat la domiciliu?”, a remarcat Mihail Neamțu.
Teologul a remarcat că volumul austriacului Schmitt reproșează românilor că sunt prea credincioși și prea patrioți.
„Schmitt ne spune, în esență, că istoria românească are două păcate: excesul de religiozitate ortodoxă, deci cred prea mult și al doilea este patriotismul. Pentru mașinăria propagandistică sunt două probleme care trebuie eradicate: credința creștin-ortodoxă și patriotismul”, a comentat Mihail Neamțu.
În încheiere, acesta s-a declarat „obosit” și „plictisit” de intelectualii români care „ne spun în fiecare dimineață, la prânz și seara, că e un mare neajuns să fii român”.
„Am obosit de această retorică a unor intelectuali care ne spun în fiecare dimineață, la prânz și seara, că e un mare neajuns să fii român.
Orice alt discurs de acest tip, colectivist, care impută dacă vreți, o vină colectivă, unui alt popor, ar fi un discurs rasist. Dacă aș spune asta despre un alt popor, despre maghiari, despre romi, aș fi amendat de toate instanțele din această țară. Dar când vine vorba de români, este un concurs de scuipături. Această formă de ură de sine mă plictisește”, a concluzionat Mihail Neamțu.