Ministerul Afacerilor Externe marchează 30 de ani de la semnarea de către România a documentului-cadru „Parteneriatul pentru Pace”

Ministerul Afacerilor Externe marchează astăzi, 26 ianuarie 2024, 30 de ani de la semnarea de către România a documentului-cadru „Parteneriatul pentru Pace” (Partneship for Peace – PfP), adoptat de liderii NATO la Summitul din 10-11 ianuarie 1994 şi deschis spre semnare statelor din fostul bloc comunist.

Ceremonia semnării documentului-cadru a avut loc la sediul NATO, în după-amiaza zilei de 26 ianuarie 1994, documentul fiind semnat de către ministrul de externe al României, Teodor Meleşcanu, şi Secretarul General adjunct al NATO, Amedeo de Franchis.

România a fost primul stat din fostul bloc comunist care a semnat documentul-cadru al PfP, care a constituit angajamentul politic către cooperarea mai apropiată cu Alianţa. Acesta a fost urmat de depunerea Programului Individual de parteneriat, în luna septembrie a aceluiaşi an, care detalia modalităţile de cooperare dintre România şi NATO, cu accent pe dimensiunea sa practică.

Semnarea acestui document a reprezentat un angajament politic al României pentru o relaţie structurată cu NATO, întărită prin participarea, ca invitat, la activităţi, exerciţii şi reuniuni. Această relaţie a evoluat şi, inclusiv pe fundalul susţinerii politice interne transpartinice, aspiraţia României de a deveni membru NATO s-a consolidat, astfel încât peste 10 ani, în 2004, România a devenit efectiv membru cu drepturi depline al NATO.

Ministerul Afacerilor Externe mulţumeşte tuturor diplomaţilor români care au lucrat în aceste decenii direct sau implicit, cu devotament, înţelegere şi sacrificii, pentru atingerea acestui obiectiv, pentru o relaţie transatlantică solidă, bazată valorile unice ale democraţiei, statului de drept şi libertăţilor individuale.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare