România a început anul 2025 sfidând deschis legislația Uniunii Europene, prin acordarea unor noi aprobări de urgență pentru utilizarea unor pesticide interzise care ucid albinele, în ciuda unei decizii a instanței care declară ilegale astfel de derogări, scrie publicația Politico.
Ministerul Agriculturii din România a aprobat discret utilizarea pesticidului Cruiser 350 FS — un insecticid neonicotinoid interzis în UE din cauza impactului devastator asupra polenizatorilor, notează Politico. Această decizie contrazice direct hotărârea istorică din ianuarie 2023 a Curții de Justiție a Uniunii Europene, care interzice astfel de derogări, evidențiind o ruptură tot mai mare între București și autoritățile UE în ceea ce privește respectarea normelor de mediu, arată publicația americană.
Bucureștiul a autorizat utilizarea pesticidului Cruiser 350 FS pentru culturile de porumb și floarea-soarelui în 2025, împreună cu o serie de alte substanțe chimice interzise, invocând infestări severe de dăunători și presiuni economice. Această sfidare ridică semne de întrebare cu privire la interpretarea legislației UE de către România și evidențiază dificultățile Comisiei Europene în aplicarea regulilor sale, potrivit Politico.
Fermierii, în prima linie
Sectorul de floarea-soarelui al României — unul dintre cele mai mari din Europa — reprezintă piatra de temelie a economiei sale agricole, arată publicația americană.
Fermierii din sudul și sud-estul țării, unde floarea-soarelui și porumbul domină peisajul, se confruntă cu amenințări semnificative din partea dăunătorilor din sol, precum gărgărița frunzelor de porumb (Tanymecus dilaticollis) și viermii sârmă (Agriotes spp.). Acești dăunători pot devasta culturile în stadiu incipient, forțând costuri ridicate pentru reînsămânțare și reducând semnificativ producțiile în câmpurile de monocultură.
Fără tratamente precum neonicotinoidele, fermierii avertizează asupra pierderilor totale de culturi în unele zone afectate. Ministerul Agriculturii a invocat aceste riscuri în decizia sa, afirmând că semințele tratate vor fi utilizate doar în zonele cu infestări severe de dăunători și că vor fi controale stricte care vor minimiza riscurile asupra mediului.
Cu toate acestea, neonicotinoidele — sau neonicele — sunt recunoscute pe scară largă pentru impactul lor negativ asupra polenizatorilor, studiile legând utilizarea acestora de scăderea populațiilor de albine și pierderea biodiversității. Acesta este motivul pentru care UE a interzis utilizarea în aer liber a pesticidului Cruiser 350 FS și a altor neonicotinoide în 2018.
Sursa: Știrile TVR