Ministerul Apelor și Pădurilor a prezentat raportul privind tăierile ilegale în Parlamentul European

Evenimentul de lansare a raportului privind tăierile ilegale și infracțiuni legate de încălcarea regimului de protecție al faunei sălbatice în spaţiul Carpato-Dunărean, organizat de Parlamentul European, Bruxelles, Belgia, 22 noiembrie 2017

La data de 22 noiembrie a.c., delegația Ministerului Apelor și Pădurilor, condusă de domnul Istrate Steţco, secretar de stat, a participat la evenimentul de lansare a raportului privind tăierile ilegale și infracțiuni legate de încălcarea regimului de protecție al faunei sălbatice în spaţiul Carpato-Dunărean[1], organizat de Parlamentul European, Bruxelles, Belgia, 22 noiembrie 2017.

Evenimentul a avut ca temă discutarea unor aspecte privind importanța consolidării cooperării transfrontaliere, întăririi capacității administrative la nivel național, creșterii conștientizării publicului, precum și prezentarea situației privind tăierile ilegale, acțiuni menite să combată infracțiunile legate de încălcarea regimului de protecție al faunei sălbatice și în Europa Centrală și de Est.

În cadrul evenimentului, domnul Istrate Steţco, secretar de stat, a prezentat acțiunile întreprinse la nivel național, progresele realizate de România și provocările asociate fenomenului tăierilor ilegale și infracțiunilor privind încălcarea regimului de protecție al faunei sălbatice. În acest context, domnul secretar de stat a menționat că „Astăzi, se vorbește despre exploatarea ilegală de lemn din România pe un ton alarmant. Mass-media răspândește ideea că milioane de metri cubi de lemn pleacă din țară. Situația reală este că România își transformă statutul de țară exportatoare în cel de importator.”, completând că pentru a avea o imagine reală și obiectivă a actualei stări de conservare a naturii în România, trebuie să se țină cont de statistici oficiale, să se prezinte date concrete în locul estimărilor, să se facă referire la măsurile ferme luate de autorități pentru protejarea resurselor naturale.

    Demnitarul român a subliniat faptul că măsurile care s-au luat în ultimii ani, atât guvernamental cât și legislativ (Radarul Pădurilor, adoptarea noului Cod Silvic, amendarea legii privind contravențiile silvice, Regulamentul de valorificare a masei lemnoase etc.), au transformat statutul României din țară exportatoare de lemn în țară importatoare. Aceste măsuri împreună cu dezvoltările viitoare avute în vedere se subscriu obiectivului de a promova un ecosistem forestier stabil, capabil să îndeplinească funcțiile sociale, de mediu și economice.

Participanții la dezbatere au apreciat faptul că România este model de bune practici prin implementarea sistemului informatic Radarul Pădurilor și crearea Catalogului pădurilor virgine, demers unic la nivel european.

[1] Raportul a fost elaborat de către Programul Națiunilor Unite pentru Mediu, în cooperare cu WWF și Eurac Research, Bolzano.

ecopolitic.ro/sursa : MAP

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare