Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID) a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre de Guvern privind aprobarea Programului „Henri Coandă”. Actul normativ a fost transmis în consultare interministerială şi către partenerii de dialog social, potrivit News.ro.
Programul „Henri Coandă” vizează finanţarea participării şi premierea rezultatelor obţinute de elevi şi studenţi români la competiţiile tehnico-ştiinţifice internaţionale.
Programul poartă numele marelui inventator român Henri Coandă, drept recunoaştere pentru moştenirea unică pe care acesta a lăsat-o României şi umanităţii. Anul acesta, pe 25 noiembrie, se împlinesc 50 de ani de la moartea sa, arată un comunicat de presă al Ministerului Cercetării.
„Excelenţa în cercetare şi inovare depinde de susţinerea celei mai importante resurse care stă la baza rezultatelor: oamenii.
România are nevoie ca tinerii cercetători să-şi dorească să rămână în ţară, să fie apreciaţi la justa lor valoare şi să continue să participe activ la procese de inovare începute aici, acasă. Prin programul Henri Coandă venim cu două soluţii pentru stimularea participării tinerilor la cercetarea românească. Pe de-o parte, premiem performanţele lor, obţinute la competiţii internaţionale de prestigiu, care nu fac parte din categoria olimpiadelor (pentru care poate fi acordat sprijin din partea Ministerului Educaţiei).
Pe de altă parte, facilităm participarea echipelor de cercetători români la concursuri internaţionale şi conectarea lor la organizaţii de cercetare din România (institute, universităţi etc.). Pe scurt, ne dorim ca bursierii Henri Coandă să poată să-şi ducă mai departe visurile în România şi să contribuie activ la dezvoltarea cercetării româneşti”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, conform sursei citate.