Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, fonduri suplimentare pentru restaurarea Cazinoului din Constanţa. Astfel, valoarea totală reavizată pentru acest obiectiv de investiţii este de 236.230.000 lei.
„Scopul nostru este de a asigura finanţarea necesară pentru restaurarea în integritate şi în condiţii de calitate maximă a acestei clădiri monument. Dorim ca lucrările la această clădire simbol să fie de calitate şi durabile” – a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.
Actul normativ este necesar întrucât, pe parcursul intervenţiilor de punere în siguranţă şi restaurare a clădirii Cazinoului, s-au constatat aspecte care pun în pericol siguranţa clădirii şi care sunt interdependente cu lucrările deja contractate, atât pentru elementele structurale şi arhitecturale, cât şi pentru componentele artistice. Astfel, pe parcursul execuţiei lucrărilor, ca urmare a stabilirii cu exactitate a stării de degradare a imobilului, proiectanţii de specialitate au propus noi soluţii tehnice de intervenţie, care au presupus, cu precădere, refacerea în integralitate a majorităţii elementelor structurale (planşee, stâlpi, pereţi etc).
Odată cu refacerea acestor elemente structurale, multe dintre soluţiile prevăzute iniţial pentru lucrările de arhitectură şi de componente artistice vor fi adaptate la situaţia nouă a elementelor structurale. Totodată, la nivelul componentelor artistice, s-a constatat starea avansată de coroziune a structurii metalice de susţinere/prindere a acestora, care a impus adoptarea de lucrări de înlocuire.
Finanţarea fiind stabilită din 2019, era imperios necesară suplimentarea fondurilor pentru consolidarea şi restaurarea acestui monument istoric, ţinând cont şi de ajustarea valorilor din contractele de investiţii publice, ca urmare a problemelor generate de creşterile globale de preţuri, ale materialelor de construcţii, ale salariilor din acest domeniu, ale carburanţilor şi ale celor din domeniul energetic, precum şi a celor generate de războiul din Ucraina, care afectează lucrările de construcţii.
În prezent, stadiul fizic al lucrărilor de execuţie este de aproximativ 65%, fiind finalizate, încă din vara anului trecut, lucrările la faţada de nord a clădirii şi a turnurilor cu berbeci şi înlăturate elementele de protecţie.
Ministrul dezvoltării a precizat: lucrările de reabilitare finalizate până acum subliniază unicitatea şi eleganţa arhitecturală a acestei superbe clădiri-simbol construite în stil Art Nouveau şi, astfel, prin soluţia adoptată astăzi, ne dorim ca, în final, să avem un monument care să dăinuie peste ani şi care să redevină un reper istoric, cultural şi turistic al României, aşa cum merită.
După cum este cunoscut, Cazinoul de la Constanţa este o clădire edificată în anul 1909, pe faleză, în vecinătatea bulevardului Regina Elisabeta. Este una dintre clădirile emblemă ale Constanţei, construită în stil Art Nouveau, după planurile arhitectului Petre Antonescu.