Ministerul Mediului a lansat joi cea de-a doua ediție a Programului RABLA pentru electrocasnice, iar începând de vineri persoanele fizice se pot înscrie prin intermediul aplicației electronice pe pagina web a Administrației Fondului pentru Mediu.
Programul Rabla pentru electrocasnice are caracter multianual şi se aplică la nivel naţional. Prin acest program Ministerul Mediului își propune să crească gradul de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice, precum și stimularea achiziționării de electrocasnice eficiente energetic.
“Așa cum am promis încă de la lansarea primei ediții a Programului, anul acesta îl extindem pentru două categorii de echipamente foarte cerute de români – mașini de spălat vase și televizoare. În plus, succesul foarte mare al ediției din 2018 ne-a determinat să dublăm bugetul Programului, care anul acesta este de 40 milioane lei”, a declarat ministrul mediului, Grațiela Gavrilescu.
Finanțarea se va acorda sub formă de vouchere, pentru achiziționarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, după cum urmează:
a) 200 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A++;
b) 300 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A+++;
c) 300 lei pentru mașini de spălat vase cu eficiența energetică A++;
d) 400 lei pentru mașini de spălat vase cu eficiența energetică A+++;
e) 400 lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiența energetică la răcire (A+++/ A++);
f) 300lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficiența energetică A++;
g) 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficiența energetică A+++.
h) 200 lei pentru televizoare cu eficiența energetică A și A+;
i) 400 lei pentru televizoare cu eficiența energetică A++ și A+++.
- Un element de noutate al Programul din acest an îl reprezintă posibilitatea modificării, de către solicitant, a informațiilor introduse eronat (cu excepția CNP), prin utilizarea codului unic de accesare a înscrierii, până în momentul semnării contractului de finanțare.
Altă noutate pentru această sesiune este posibilitatea de a modifica eficiența energetică a unui echipament aprobat, doar de la o clasă superioară la o clasă inferioară, până în momentul utilizării voucherului, cu modificarea sumei aferente fiecărei categorii de echipament.