Ministerul Mediului: Peste 3600 de transporturi de lemn, verificate în perioada stării de urgenţă

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a centralizat datele referitoare la controlul transporturilor de masă lemnoasă pe drumurile publice în perioada stării de urgenţă. Analiza a fost realizată pentru perioada 04-26 aprilie.

În data de 4 aprilie, la solicitarea ministrului, Ministerul Afacerilor Interne a inclus personalul silvic în filtrele de verificare de pe drumuri, alături de Poliţie, Jandarmerie şi Armată. Prevederea a intrat în vigoare prin Ordonanţa Militară nr. 7.

„Prin acest demers am vrut să mă asigur că perioada stării de urgenţă nu va fi speculată de hoţii de lemne. Ştim cu toţii că infractorii nu dorm niciodată şi că în astfel de perioade, când atenţia publică pare să fie către alte subiecte, pot apărea tentative de încălcare a legii”, a declarat ministrul Costel Alexe.

În total, în această perioadă, am avut permanent în stradă peste 2.500 de inspectori ai gărzilor forestiere, ocoalelor şi direcţiilor silvice din ţară. Misiunea lor a fost să verifice legalitatea transporturilor de lemn care circulă pe şosele. Ei au oprit şi verificat, în medie, 163 de camioane pe zi. În total, în perioada 04 martie – 26 aprilie, peste 3600 de transporturi de lemn au fost verificate atent de inspectorii silvici.

„Aşa cum am bănuit, au existat şi unii care au încercat să profite de pe urma stării de urgenţă. Volumul total de lemn transportat ilegal ajunge la aproape 1.000 mc. Pentru aceste fapte, inspectorii au aplicat 150 de sancţiuni în valoare de 415.000 lei. Adică vorbim despre 150 de transporturi ilegale de lemn descoperite de inspectori, în perioada analizată”, a adăugat ministrul Alexe.

Acesta a precizat că specialiştii Ministerului caută o nouă soluţie juridică prin care statul să poată confisca utilajele şi mijloacele de transport folosite în transportul şi exploatările ilegale de material lemnos.

Raportat la judeţele României, cele mai multe sancţiuni – 24 – au fost acordate în judeţul Suceava, urmat de Dâmboviţa şi Timiş, fiecare cu câte 11 sancţiuni şi Prahova, cu 10 sancţiuni acordate.

În ceea ce priveşte avizele de transport emise, în perioada 4-26 aprilie 2020, au fost înregistrate 164.940 avize de transport, dintre care aproape jumătate au fost avize primare, adică transport de la locul exploatării. Este cel mai mic număr de avize de transport înregistrat în ultimii 5 ani, în perioada analizată.

„Lupta mea cu hoţii, cu cei care taie ilegal pădurea, nu se opreşte. După ani de zile de sabotaj şi nenumărate obstacole, am finalizat dezvoltarea Sistemului De Urmărire a Masei Lemnoase. Suntem la un pas de operaţionalizarea şi implementarea noului SUMAL la nivelul întregii ţări, iar după ce vom finaliza acest proces, voi putea spune, cu conştiinţa împăcată, că am lăsat în urma mea la Minister, un instrument atât de puternic, încât nu va mai putea fi ocolit de niciun hoţ de lemn din România. Abia de acum statul va fi echipat pe măsura unei lupte de la egal la egal cu hoţii de lemn care ne jefuiesc de 30 de ani”, a spus Costel Alexe.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare