Ministerul Muncii a organizat o conferință despre modalitățile de îmbunătățire a competențelor adulților din Uniunea Europeană

Ministerul Muncii și Justiției Sociale a organizat la București Conferința ”Îmbunătățirea și actualizarea competențelor adulților – element de echilibru pentru piața muncii”, în contextul deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene.

În urmă cu doi ani, statele membre s-au angajat în mod voluntar să sprijine populația adultă cea mai vulnerabilă, formată din cei care au părăsit deja parcursul de educație și formare inițială, dar ale căror niveluri de competențe și / sau niveluri educaționale îi pun în pericol de excludere socială și de pe piața forței de muncă.

UEÎn decembrie 2016, statele membre au adoptat recomandarea Consiliului privind parcursurile de actualizare a competențelor: noi oportunități pentru adulți. Experții și reprezentanții guvernamentali reuniți la București au analizat acțiunile întreprinse până în prezent pentru a sprijini accesul la căi flexibile în vederea dobândirii de competențe de bază, cum ar fi competențele lingvistice, numerice și digitale, și pentru a progresa către calificările necesare pe piața muncii.

În cadrul conferinței de la București au fost discutate principalele concluzii ale Raportului îmbunătățirii competențelor, cu scopul de a genera un nou impuls pentru susținerea eforturilor de implementare în viitor, dar și pentru a identifica soluții inovatoare și mecanisme de finanțare pentru furnizarea de oportunități de dezvoltare a competențelor și recalificare pentru toți.

constantin budai„Sistemele de educaţie şi de formare pe tot parcursul vieții trebuie să genereze competenţe noi, pentru a satisface caracteristicile noilor locuri de muncă ce ar urma să fie create, precum şi pentru a îmbunătăţi capacitatea de adaptare şi de integrare profesională a adulţilor deja activi. Consider că nu trebuie să ne concentrăm doar pe adulții slab calificați sau necalificați, ci susțin faptul că toate persoanele trebuie să dețină abilități și competențe de bază, alături de cele civice, sociale, de comunicare și colaborare, digitale și media, de democrație și interculturalitate, care să le permită integrarea și mobilitatea pe piața muncii”, a declarat Marius Budăi.

Experții reuniți la București au subliniat că acest proces necesită schimbări radicale, atât în ​​ceea ce privește modul în care oamenii învață, cât și în felul în care guvernele și partenerii sociali susțin perfecționarea competențelor, îmbunătățirea rezistenței și adaptabilității la schimbare și asigurarea integrării complete în societate și pe piața forței de muncă.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare