Ministerul Muncii: Modificăm legea să definim munca subdeclarată în România

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat vineri, la Timişoara, că în urma discuţiilor pe care le-a avut cu angajatorii s-a prefigurat o dorinţă a acestora de a creşte numărul angajaţilor şi a producţiei, fără tendinţe de disponibilizări, potrivit Agerpres.

„Din discuţiile pe care le-am avut cu angajatorii în toate aceste zile, proiecţiile acestora sunt de creştere a numărului locurilor de muncă inclusiv de creştere a producţiei. Deci nu există acest curent din perspectiva celor care creează locuri de muncă”, a spus Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă.

Ministrul Muncii a mai anunţat că a declanşat o campanie de identificare a muncii la negru şi la gri pentru a vedea amploarea fenomenului muncii în afara cadrului legal.

„Dacă mă raportez la amenzile pe care le-am dat pe parcursul anului trecut şi de începutul anului acesta pe controalele de muncă efectuate putem pune că avem o problemă. La finalul campaniei vom evalua şi vom prezenta datele şi vom face publice şi măsurile. Până atunci pregătim o modificare a cadrului legal prin care să definim ce înseamnă munca subdeclarată în România, pentru că acum nu este definită printr-un cadru legal, şi intenţionăm să dăm mai multă libertate inspectorilor de muncă când descoperă în teritoriu situaţii de muncă la negru sau subdeclarată”, a explicat Turcan.