MInisterul Sănătății: „Se va aloca finanțare directă pentru neuroreabilitarea precoce a pacienților cu AVC în secțiile de neurologie”

De Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral Ministerul Sănătății anunță că schimbă radical abordarea tratamentului și recuperării pacienților cu AVC. Mai exact vor fi tratați si pacienții care nu au ajuns în stadiu acut.
Ziua Mondială a Accidentului Vascular este un moment simbolic care atrage atenția asupra importanței programelor de prevenție, diagnostic, tratament acut și reabilitare adecvate pentru o patologie care schimbă în mod radical viețile a zeci de mii de români în fiecare an, precizează reprezentanții ministerului.
„Anul acesta, Ministerul Sănătății a introdus un ATESTAT DE STUDII COMPLEMENTARE care vizează pregătirea medicilor pentru realizarea procedurilor neurointervenționale, precum tratamentul endovascular al AVC (trombectomia mecanică).
Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională actele normative pentru un NOU program de Acțiuni Prioritare, prin care se va aloca finanțare directă pentru neuroreabilitarea precoce a pacienților cu AVC în secțiile de neurologie. Anumite categorii de pacienți care în prezent nu beneficiază de inițierea procesului de reabilitare în faza acută a patologiei, atunci când neuroplasticitatea creierului încă permite recuperarea funcțională, vor fi ajutați să-și recâștige mobilitatea, îmbunătățindu-și astfel calitatea vieții.”
Comisiile de specialitate de cardiologie și neurologie ale Ministerului Sănătății, împreună cu experți din cadrul societăților profesionale și societăților internaționale de profil au lucrat la această strategie aflată în următoarea perioadă în etapa de consultare publică, se mai anunță în comunicat.
„Bolile cerebrovasculare reprezintă una dintre principalele cauze de deces și dizabilitate în România. Anual, peste 60.000 de români suferă un accident vascular cerebral.
 În cursul acestui an, Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a semnat declarația Stroke Action Plan for Europe (SAP-E), reafirmând angajamentul României pentru combaterea acestei boli, prin implementarea politicilor de sănătate ce urmăresc scăderea numărului de cazuri de AVC și tratarea acestora în centre specializate (unități “stroke”).”

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare