Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a participat, în cea de-a doua zi a Conferinţei de Securitate de la Munchen, la o întâlnire cu un grup de veterani de pe frontul ucrainean, prilej cu care a transmis un mesaj ferm de solidaritate a României cu Ucraina şi poporul ucrainean, ”în lupta lor legitimă de a-şi apăra independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea în faţa războiului de agresiune ilegal al Rusiei”.
Potrivit unui comunicat al MAE transmis duminică AGERPRES, ministrul Luminiţa Odobescu a participat sâmbătă la cea de-a doua zi a Conferinţei Internaţionale de Securitate de la Munchen, a cărei agendă a inclus o întrevedere cu veterani de război ucraineni, un eveniment dedicat situaţiei femeilor din Afganistan şi întâlniri cu omologi, dar şi cu şi reprezentanţi ai unor think-tank-uri internaţionale.
* Astfel, ministrul Luminiţa Odobescu a participat la o întâlnire cu un grup de veterani de pe frontul ucrainean, prilej cu care a transmis un mesaj ferm de solidaritate a României cu Ucraina şi poporul ucrainean, în lupta lor legitimă de a-şi apăra independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea în faţa războiului de agresiune ilegal al Rusiei.
Demnitarul român a adresat felicitări pentru curajul şi rezilienţa armatei ucrainene şi a poporului ucrainean şi a exprimat încrederea că sacrificiile vor fi răsplătite prin înfăptuirea justiţiei şi tragerea la răspundere pentru crimele comise de Rusia împotriva Ucrainei.
* Ministrul român de Externe a luat parte şi la o masă rotundă dedicată situaţiei actuale a femeilor din Afganistan, organizată de ministrul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, Annalena Baerbock, şi de ministrul Afacerilor Externe al Canadei, Melanie Joly.
Demnitarul român a relevat crizele multiple care afectează simultan Afganistanul la nivel de securitate, umanitar, economic şi politic şi a punctat în mod particular deteriorarea gravă a drepturilor omului şi a democraţiei în întreaga ţară, cu o tendinţă dramatică de încălcare a drepturilor femeilor şi fetelor, inclusiv prin excluderea lor sistematică din majoritatea sferelor vieţii publice. A subliniat rolul esenţial al ONU, dar şi al coordonării la nivel regional şi internaţional, inclusiv pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi pentru încălcarea acestor drepturi.
De asemenea, ministrul Luminiţa Odobescu a punctat necesitatea asistenţei financiare şi tehnice susţinute pentru consolidarea organizaţiilor de femei în eforturile lor de consolidare a păcii.
* Ministrul Odobescu a avut, de asemenea, o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Sultanatului Oman, Sayyid Badr Albusaidi.
Cei doi oficiali au realizat o trecere în revistă a stadiului cooperării româno-omaneze, precum şi a calendarului de contacte bilaterale, într-un context aniversar în care se vor celebra 50 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele două state.
Totodată, şefii celor două diplomaţii au avut un schimb de opinii pe marginea situaţiei de securitate din zona extinsă a Orientului Mijlociu.
Ministrul de Externe român a reiterat susţinerea României faţă de crearea condiţiilor necesare pentru o pace durabilă în regiune.
* Şefa diplomaţiei române a avut o întrevedere şi cu noul ministru al Afacerilor Externe al Argentinei, Diana Mondino, prilej cu care a fost trecut în revistă stadiul relaţiei bilaterale şi au abordat perspectivele de cooperare viitoare, conform rezultatelor vizitei efectuate de preşedintele Klaus Iohannis în Argentina, în aprilie 2023.
Potrivit MAE, au fost abordate şi stadiul candidaturilor celor două state la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), precum şi teme de actualitate de pe agendele regională şi multilaterală, în special impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei şi relaţiile UE – Argentina.
Ministrul român a adresat omologului argentinian invitaţia de a vizita România în cursul acestui an, pentru a continua şi aprofunda consultările bilaterale, invitaţie acceptată cu interes.
* Ministrul Luminiţa Odobescu a avut, de asemenea, o întrevedere bilaterală cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Democrate Socialiste Sri Lanka, Ali Sabry. Cu acest prilej, cei doi oficiali au subliniat interesul cu privire la aprofundarea cooperării sectoriale în domenii de interes reciproc precum educaţie, petrol şi gaze, comerţ, IT&C.
Omologul din Sri Lanka a prezentat elemente de noutate privind demersul de deschidere în România a ambasadei statului său, cu ambasador rezident la Bucureşti. Oficialul român a reiterat sprijinul autorităţilor române pentru acest demers. Cei doi miniştri au tratat şi subiecte de interes reciproc, aflate pe agenda internaţională.
* Agenda ministrului român a inclus şi o întrevedere cu ministrul de stat pentru afaceri europene şi internaţionale al landului Bavaria şi co-preşedinte al Comisiei Mixte Guvernamentale România-Bavaria, Eric Beisswenger. Oficialul român l-a felicitat pe ministrul Beisswenger pentru numirea în funcţia de co-preşedinte al comisiei mixte şi a afirmat angajamentul pentru consolidarea cooperării bilaterale, în perspectiva viitoarei ediţii a Comisiei, prevăzută pentru anul 2025, în România.
Discuţiile au relevat interesul părţilor pentru consolidarea legăturilor politice, economice şi culturale intense dintre România şi Bavaria, potenţate de minoritatea germană din România şi de comunitatea de români din Bavaria, cea mai numeroasă comunitate de străini din acest land. Ministrul Odobescu a exprimat interesul pentru creşterea investiţiilor germane în economia României, se mai arată în comunicat.
* Totodată, Luminiţa Odobescu a avut o întrevedere cu Ted Deutch, CEO al American Jewish Committee, oficialul român exprimând îngrijorare faţă de creşterea alarmantă, la nivel mondial, a incidentelor antisemite, în mediul online şi offline.
Ea a subliniat că asigurarea protecţiei fizice a membrilor comunităţii evreieşti trebuie să fie prioritară în acest context. A reliefat eforturile constante ale României, inclusiv pe cele recente, care se înscriu în implementarea Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură 2021-2023.
S-a referit, în egală măsură, la elaborarea viitoarei Strategii, toate aceste activităţi fiind realizate în strânsă cooperare cu Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România.
* De asemenea, demnitarul român a avut o întrevedere cu directorul executiv al Institutului European pentru Pace, Michael Keating. Situaţia din regiunea Mării Negre, generată de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucraina, a reprezentat un element central al discuţiilor, precum şi evoluţiile de securitate din Balcanii de Vest, Asia, Orientul Mijlociu şi Africa.
Sursa: AGERPRES