Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit, miercuri şi joi, cu Nicolas Warnery, ambasadorul Republicii Franceze, şi cu Willemijn van Haaften, ambasadoarea Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti.
Potrivit unui comunicat al MAI transmis AGERPRES, miercuri, la sediul ministerului, a avut loc întrevederea dintre Cătălin Predoiu, viceprim-ministru şi ministru al Afacerilor Interne, cu Nicolas Warnery, ambasadorul Republicii Franceze la Bucureşti, în debutul întâlnirii cele două părţi evocând relaţiile bilaterale privilegiate de cooperare, devenite deja model de bune practici.
Demnitarul român a adresat felicitări pentru organizarea Jocurilor Olimpice şi a celor Paralimpice din vara şi toamna acestui an, Ministerul Afacerilor Interne din România participând cu 15 reprezentanţi la eforturile comune de asigurare a securităţii celor două evenimente sportive de amploare, menţionează sursa citată.
„În continuare, demnitarul român a amintit măsurile adoptate atât la nivel naţional, cât şi cele convenite cu vecinii imediaţi şi cu Statele Membre UE, ce au avut ca efect o scădere, aproape spre zero, a presiunii migratorii la frontierele României. Aceste măsuri au vizat, în principal, consolidarea cooperării şi intensificarea schimbului de informaţii cu statele din regiune şi cu partenerii europeni”, se precizează în comunicat.
În acest moment, România are în derulare proiecte cu toate ţările vecine: Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina, cu rezultate „foarte bune”, care vizează organizarea de patrule mixte, schimb de experienţă, consolidarea schimbului de informaţii, elaborarea de evaluări de risc, spune Ministerul.
De asemenea, cooperarea cu agenţiile europene a avut un rol important în obţinerea acestor rezultate semnificative. Pentru perioada următoare, ridicarea controalelor la frontierele interne terestre rămâne cel mai important obiectiv al României, pentru care Ministerul Afacerilor Interne lucrează integrat, în fiecare zi.
Ambasadorul Republicii Franceze la Bucureşti, Nicolas Warnery, a transmis aprecierile sale pentru eforturile importante depuse de autorităţile române în vederea finalizării dosarului Schengen, acestea fiind într-adevăr impresionante. În ceea ce priveşte sprijinul Republicii Franceze, acesta rămâne unul neschimbat. În opinia partenerului de cooperare, România trebuie să fie stat membru Schengen cu drepturi depline.
Totodată, joi, tot la sediul MAI, a avut loc întrevederea dintre Cătălin Predoiu şi Willemijn van Haaften, ambasadoarea Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti.
„Discuţiile au vizat stadiul cooperării bilaterale şi măsurile luate privind gestionarea migraţiei şi securizarea frontierelor, în contextul demersurilor României de finalizare a dosarului Schengen”, precizează MAI.
În debutul întrevederii, cele două părţi au evocat bunele relaţii bilaterale de cooperare ce au cunoscut o dezvoltare importantă în ultima perioadă, ambele state având priorităţi comune în ceea ce priveşte securitatea la nivel european.
În continuare, conform comunicatului, Cătălin Predoiu a evidenţiat că România se află într-un moment extrem de important în ceea ce priveşte cea de-a doua etapă a aderării la spaţiul Schengen – eliminarea controalelor la frontierele interne terestre. „Sunt implementate cu succes măsuri la toate frontierele României, există o cooperare foarte bună cu toate statele vecine, iar cifrele privind migraţia ilegală la frontierele naţionale sunt aproape de zero”, se menţionează în comunicat.
Aceste măsuri au vizat în principal consolidarea cooperării şi intensificarea schimbului de informaţii cu statele din regiune şi cu parteneri europeni. În acest sens, România are în derulare proiecte cu toate ţările vecine (ex. Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina) cu rezultate foarte bune, care vizează organizarea de patrule mixte, schimb de experienţă, consolidarea schimbului de informaţii, elaborarea de evaluări de risc.
„România a demonstrat că securizează frontierele europene la un nivel înalt, aplică toate regulile şi legislaţia Schengen, foloseşte toate sistemele europene, eliberează vize Schengen, nu a înregistrat nicio sincopă de la momentul eliminării controalelor la frontierele aeriene şi maritime. Cu România în interiorul spaţiului Schengen, ca membru cu drepturi depline, proiectul european este mult mai puternic şi stabil. Avem o expertiză extraordinară în materie de afaceri interne şi asigurare a securităţii, ordinii publice şi securităţii frontierelor, care trebuie folosită în sprijinul întăririi securităţii spaţiului european de libertate, securitate şi justiţie”, mai precizează MAI.
Ambasadoarea Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti, Willemijn van Haaften, a transmis aprecierile sale pentru demersurile susţinute ale autorităţilor române pentru îndeplinirea acestui important obiectiv de ţară şi pentru eforturile în menţinerea unui climat de securitate pentru cetăţenii europeni. A subliniat importanţa cooperării poliţieneşti bilaterale între cele două state, care este la un nivel ridicat, şi a menţionat că va transmite la Haga toate precizările şi nuanţele expuse de ministrul de Interne, inclusiv disponibilitatea de a continua discuţiile cu Guvernul olandez în noua formulă instalată după alegeri, precum şi cu Parlamentul olandez, dacă va fi considerat necesar.
În încheiere, cele două părţi au agreat continuarea dialogului pe aceeaşi linie pozitivă în vederea dezvoltării cooperării de profil în arii de interes comun.
„MAI a îndeplinit la zi toate obiectivele tehnice şi diplomatice pentru continuarea aderării la Schengen cu frontiera terestră. Bineînţeles, MAI va continua non-stop demersurile diplomatice în acest sens şi toate măsurile pentru menţinerea migraţiei ilegale la cotele nesemnificative la care a fost adusă prin eforturile integrate ale Poliţiei de Frontieră, Poliţiei Române şi alte agenţii din cadrul şi din afara MAI, precum şi toate măsurile pentru aplicarea Acordurilor Dublin, Noului Pact pentru Migraţia şi Azil şi a Deciziei Consiliului JAI din decembrie 2023 (Air Schengen). Suntem conştienţi că decizia va fi politică la nivel european, dar nicio decizie politică europeană nu poate face abstracţie de faptul că România poate consolida Spaţiul Schengen, de faptul că îndeplinim toate criteriile tehnice de ani de zile, de dreptul nostru legal şi moral de a face parte din Spaţiul Schengen cu toate frontierele”, a declarat Cătălin Predoiu, citat în comunicat.
Sursa: AGERPRES