Ministrul apărării a participat la simpozionul cu tema „Războiul din Ucraina – securitatea şi rezilienţa României”

Ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, a participat vineri la simpozionul în formatul Team România, cu tema „Războiul din Ucraina – securitatea şi rezilienţa României”, eveniment organizat la Institutul Aspen România, în parteneriat cu biroul „German Marshall Fund of the United States” din Bucureşti.

Subiectul principal a fost situaţia generată de invazia Ucrainei de către Federaţia Rusă, o provocare fără precedent la adresa securităţii europene şi euro-atlantice.

În intervenţia sa, ministrul a condamnat încă o dată războiul declanşat în Ucraina şi a considerat că acest conflict a demontat o serie de supoziţii şi stereotipuri post-Război Rece.

„În momentul acesta, politica de apărare şi securitate naţională nu este doar apanajul instrumentului militar. Este nevoie să regândim şi consolidăm rezilienţa întregii societăţi, o nouă strategie diplomatică, pentru a fi cu un pas înaintea declanşării crizelor,” a declarat Vasile Dîncu.

Dîncu a subliniat, de asemenea, importanţa menţinerii unităţii şi coeziunii la nivel aliat şi continuarea demersurilor pentru întărirea posturii de descurajare şi apărare pe flancul estic.

De asemenea, Vasile Dîncu a anunţat două activităţi importante care vor avea loc în viitorul apropiat, respectiv Reuniunea Consiliului Afaceri Externe, ce se va desfăşura luni, 21 martie, la Bruxelles, şi Summit-ul extraordinar al NATO, care va avea loc pe 24 martie.

În finalul discursului a evidenţiat creşterea bugetului pentru apărare de la 2% la 2,5% din PIB, ceea ce demonstrează, încă o dată, că România este un aliat responsabil al Alianţei Nord-Atlantice.

„România se află, în acest moment, într-o conjunctură favorabilă şi devine un actor important în regiune şi un furnizor de securitate, aceasta reprezentând o oportunitate istorică, politică, economică şi socială de realizare a unor aspiraţii colective de mai multe decenii, precum aderarea României la Spaţiul Schengen, susţinerea aspiraţiilor de integrare europeană a Republicii Moldova şi o mai bună conectare a ţării noastre la economia Europei şi a lumii”, a concluzionat ministrul Dîncu.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare