Ministrul Apărării, de Ziua Marinei: Războiul din Ucraina ne arată în fiecare zi că apărarea începe de acasă

Războiul din Ucraina ne arată în fiecare zi că apărarea începe de acasă şi, de asemenea, cât de important este ca România, ca ţară cu ieşire la Marea Neagră, să dispună de capacităţi pentru a-şi proteja apele teritoriale şi zona economică exclusivă, a declarat ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr.

 

Acesta a participat, marţi, la Constanţa, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Marcel Ciolacu, la festivităţile organizate la Comandamentul Flotei cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române.

„Sunt onorat să pot fi alături de marinarii români la cea mai importantă sărbătoare a lor, care a devenit o tradiţie şi o atracţie a verii aici, la Constanţa, şi în toate porturile şi localităţile din România, unde există activitate şi obiceiuri marinăreşti. Într-o astfel de zi, în primul rând, se cuvine să ne amintim cu pioşenie şi respect de eroii marinari căzuţi la datorie, în numele României, pe timpul războaielor din trecut sau în ultimele decenii, în teatrele de operaţii ori în misiuni executate pe teritoriul naţional. Rememorăm faptele lor de vitejie, curaj şi devotament şi vom onora pentru eternitate memoria lor”, a mai declarat Angel Tîlvăr.

Ministrul a subliniat importanţa Alianţei Nord-Atlantice în actualul context, în care Marea Neagră a devenit o zonă de confruntări armate urmare a războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

„Din păcate, după decenii în care a fost un spaţiu deschis pentru navigaţie, o regiune a cooperării şi colaborării între ţările riverane şi partenerii din întreaga lume, războiul de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei a transformat Marea Neagră într-o zonă de confruntări armate. Ca răspuns la aceste ameninţări, Alianţa a arătat că este unită, că relaţia transatlantică este solidă şi că angajamentul asumat prin Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic este de nezdruncinat. Suntem toţi pentru unul şi unul pentru toţi”, a afirmat Tîlvăr.

Totodată, el a punctat faptul că România a adoptat cu promptitudine măsuri de consolidare a capacităţii de apărare, dimensionate atât la nivelul eforturilor naţionale, cât şi în cadrul aliat, prin repoziţionarea forţelor NATO pe întreg Francul estic.

„5.000 de militari sunt dislocaţi în ţara noastră de către Franţa, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, Spania şi SUA. Le mulţumesc tuturor! Regiunea Mării Negre şi-a consolidat importanţa strategică pentru Alianţă, lucru confirmat şi la Vilnius. Războiul din Ucraina ne arată în fiecare zi că apărarea începe de acasă şi, de asemenea, cât de important este ca România, ca ţară cu ieşire la Marea Neagră, să dispună de capacităţi pentru a-şi proteja apele teritoriale şi zona economică exclusivă”, a arătat Tîlvăr.

Ministrul a subliniat urgenţa continuării programelor de înzestrare a Forţelor navale, având în vedere că acestea sunt „vârful de lance” al Armatei române în regiunea Mării Negre.

„Forţele navale sunt vârful nostru de lance în acest spaţiu şi vreau să vă asigur că, la nivelul conducerii Ministerului Apărării, cunoaştem în detaliu situaţia înzestrării Forţelor navale. Înţelegem urgenţa cu care trebuie implementate programele esenţiale de achiziţii, iar decizia României de a creşte cheltuielile pentru apărare de la 2 la 2,5% din Produsul Intern Brut este o dovadă a angajamentului pe care îl avem pentru modernizarea forţelor noastre armate, dar şi pentru capacitatea ţării noastre de a furniza securitate pe întreg Flancul estic al NATO. Regret faptul că programul de înzestrare cu corvete multirol nu a putut fi finalizat, însă, cu siguranţă, acest proiect nu va fi abandonat şi îşi va găsi o formă de concretizare în viitor. Avem în derulare programe foarte importante pentru Forţele navale: sisteme de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă, seria de programe pentru care am primit recent aprobarea Parlamentului, din care amintesc submarinele Scorpene, vânătoarele de mine, modernizarea navelor purtătoare de rachete, elicopterele H215”, a mai afirmat Tîlvăr.

El a adăugat că principalul atu al Armatei României nu constă în capabilităţi militare, ci în resursa umană.

„De aceea, dragi marinari, vă asigur că ştim cu ce probleme vă confruntaţi şi vă asigur că vrem să găsim cele mai bune soluţii, fie că vorbim de partea financiară, fie de condiţiile de viaţă şi de muncă. De felul în care avem grijă de militarii activi şi de respectul pe care îl acordăm celor în rezervă şi în retragere depinde şi decizia tinerilor de a urma o carieră militară, iar Armata României are nevoie în acest moment să-şi ridice gradul de încadrare atât cu militari activi, cât şi cu rezervişti voluntari, la nivelul care să-i asigure îndeplinirea cu maximă eficienţă a sarcinilor de apărare a ţării”, a evidenţiat Tîlvăr.

În context, ministrul mulţumit decidenţilor de la cel mai înalt nivel pentru sprijinul acordat în eforturile de a proiecta şi a adopta măsuri în domeniul politicilor de personal pentru sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

În încheiere, ministrul Apărării Naţionale a adresat mulţumiri celor care îşi servesc patria în cadrul Forţelor navale, aflaţi în activitate, în rezervă sau în retragere, precum şi tuturor celor care activează sau şi-au desfăşurat activitatea ca marinari civili, lucrători portuari sau constructori de nave.

„Gânduri bune şi urări de sănătate îndrept şi către familiile dumneavoastră, care vă sunt alături şi vă sprijină în tot ceea ce faceţi. Fie ca Sfânta Fecioară Maria, protectoarea marinarilor români, să vă însoţească şi să vă ocrotească în misiunile dumneavoastră! Bun cart înainte şi la mulţi ani!”, a mai afirmat Tîlvăr. AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare