Ministrul Afacerilor Intene, Lucian Bode, a participat joi la ședința de evaluare a activității Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” în anul 2021, unica instituție de formare a ofițerilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
“Bilanțul prezentat astăzi confirmă demersul de reconstrucție instituțională al Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, pornit anul trecut de noua echipă managerială și care este de neoprit.
În anul 2021 au fost luate câteva decizii cu mult curaj, care sunt necesare atât pentru restabilirea încrederii la nivelul percepției publice, cât și pentru repunerea Academiei de Poliție pe calea onorabilității în ceea ce privește învățământul superior.
Astfel, lichidarea activității școlilor doctorale a fost o decizie înțeleaptă și ea trebuie continuată îndeaproape, astfel încât lucrările de doctorat care îndeplinesc standardele academice în vigoare să poată fi finalizate. Un alt efort care trebuie consolidat vizează transparentizarea lucrărilor de doctorat susținute la Academia de Poliție.
De asemenea, a fost demarat procesul de acreditare de către ARACIS a programului de master profesional, astfel încât în toamnă să debuteze prima promoție de studenți admiși la programul de studii aprofundate în drept, în cadrul Academiei.
Am subliniat faptul că problema deficitului de personal nu trebuie să aibă impact negativ asupra calității procesului de educație! Orice compromis pe care l-am face este un compromis inacceptabil pentru siguranța cetățenilor!”, se arată pe pagina de Facebook a ministrului Bode.
Potrivit sursei citate, Academia de Politie a făcut în anul 2021 pași decisivi în implementarea proiectelor de investiții, prin derularea de proiecte din fonduri europene, dar si din alte surse, pentru refacerea întregii baze materiale.
“Încurajez astfel de inițiative care susțin dezvoltarea infrastructurii educaționale. Prin astfel de proiecte investiționale, Academia de Politie are șansa să devină un adevărat HUB profesional pentru întregul sistem de formare al MAI.
Un alt aspect de o importanță crucială în activitatea de formare îl reprezintă aprofundarea colaborării cu structurile operative pentru a se răspunde în mod adecvat la cerințele de profesionalizare a sistemului.
Am accentuat, totodată, nevoia consolidării cooperării cu universitățile de profil, nu doar în plan național, ci și internațional prin conectarea la rețeaua academiilor de poliție, dar și la cele civile. Astfel de parteneriate reprezintă o gură de oxigen adusă sistemului de formare.
Începând cu anul 2021, echipa de conducere a Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” a impus noi exigențe și standarde profesionale, astfel că s-au făcut pași importanți, decisivi chiar către un nou început, către schimbare și modernizare instituțională.
Rezultatele obținute până acum îmi confirmă faptul că Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” se află pe drumul cel bun!”, potrivit sursei citate.