Ministrul Burduja: Chiar astăzi am cerut o situație celor de la Romgaz cu toate proiectele de exploatare în curs, inclusiv în zona de mare adâncime de la Caragele

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat joi, într-o conferinţă de presă la finalul şedinţei de Guvern, răspunzând unei întrebări adresată de jurnalistul Ecopolitic, Iulian Ionescu, că a cerut celor de la Romgaz o situaţie la zi privind resursele de gaze naturale din exploatarea Caragele (jud. Buzău).

„Chiar astăzi să ştiţi că le-am cerut o situație celor de la Romgaz cu toate proiectele în curs. Deci avem în zona de mare adâncime a zăcământului Caragele în conservare o sondă – 55 Damianca. Etapele care au fost parcurse sunt achiziția de servicii de proiectare și studiu de fezabilitate pentru dezvoltare și exploatare sonde din zonele Rosetti și Damianca, intru în detalii tehnice, realizarea instalației tehnologice pentru conectarea sondei 55 la sistemul de producție Caragele. S-a semnat contractul de servicii de proiectare, s-a emis ordinul de începere lucrări de proiectare în 19 octombrie. Proiectantul a fost în teren şi practic acum urmează elaborarea proiectului tehnic pentru construcția conductei colectoare pentru sonda 55. Avem autorizație de construire, s-a demarat achiziția materialului tubular, a execuției lucrării, procedura de achiziție. Pe scurt, și pe în sensul tuturor, nu avem o evaluare finală pe potențialul de la Caragele, dar aceste sonde de explorare sunt pe teren, este o prioritate pentru Romgaz și alocă resurse în consecință, și în următoarea perioadă vom ști mai bine pe ce stăm la Caragele. Cert este că, din perspectiva managementului companiei și managementului de proiect, s-au făcut pași importanți și le-am cerut la rândul meu să accelereze acest proiect”, a spus Burduja.

De asemenea, Burduja a adăugat, tot în urma unei întrebări a Ecopolitic referitoare la exploararea off-shore din Marea Neagră:

„Dacă vorbim de mari capacități de producție, atunci prima nevoie este în sistemul de transport, deci liniile de înaltă tensiune, și acolo sunt proiecte ale Transelectrica și ele înaintează. Sunt inclusiv pe fondul pentru modernizare nouă proiecte ce vizează și acea zonă, plus că, știți, avem acel proiect al interconectorului de înaltă tensiune în curent continuu de la Dobrogea până la granița de vest; și acela este în etapa de studiu de fezabilitate cu partenerii privați din Statele Unite, Emiratele Arabe Unite și Franța și, bineînțeles, România. Deci, mai degrabă aceea va fi soluția pentru evacuarea energiei eoliene din Marea Neagră, plus ceea ce se va face la reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, pentru că, dacă nu vom avea acest interconector, vom avea reactoare frumoase, centrale eoliene frumoase în largul Mării Negre, dar nu vom putea beneficia de energia pe care acestea o produc. Aveți însă dreptate că în zona Constanței avem probleme, și le-am văzut în episoadele recente de vreme rea, în care sigur că a durat niște zile pentru Enel, de fapt PPC, fostul Enel, să repare lucrurile, pentru că există acel fenomen de rafală de vânt. E o zonă expusă, rețelele nu sunt noi, și acolo există proiecte pe fondul pentru modernizare, pentru distribuție, semnate exact pentru zonele cele mai vulnerabile. Deci sunt contractate în momentul acesta şi se vor face”.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare