Ministrul chinez de externe vizitează Rusia

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, va vizita Rusia de luni până joi pentru discuţii pe teme de securitate, a anunţat ministerul său, citat de AFP, transmite Agerpres.

„La invitaţia lui Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Wang Yi (…) va călători în Rusia pentru a participa la cea de-a 18-a sesiune a Consultărilor pentru securitate strategică China-Rusia”, a indicat un comunicat dat publicităţii pe site-ul ministerului.

Aliaţi de lungă durată, China şi Rusia laudă adesea parteneriatul lor „nelimitat” şi cooperarea lor economică şi militară care urmează să se intensifice.

Într-un briefing, Ministerul rus de Externe a indicat că Wang Yi se va întâlni cu omologul său, Serghei Lavrov, şi că cei doi îşi vor „concentra eforturile pe consolidarea colaborării pe scena internaţională”.

„Va avea loc un schimb detaliat de opinii asupra problemelor legate de soluţionarea situaţiei din Ucraina, precum şi a modalităţilor de asigurare a stabilităţii şi securităţii în regiunea Asia-Pacific”, a indicat un purtător de cuvânt.

Legăturile dintre Beijing şi Moscova s-au strâns şi mai mult de la invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022, pe care China a refuzat să o critice.

Luna trecută, ministrul chinez al apărării, Li Shangfu, a vizitat Rusia şi Belarus şi a îndemnat la o cooperare militară mai strânsă între Beijing şi Moscova.

În ultimele luni, cele două ţări au efectuat patrule maritime şi aeriene comune, ceea ce a determinat Coreea de Sud să desfăşoare avioane de luptă ca măsură de precauţie.

În martie, preşedintele chinez, Xi Jinping, a efectuat o vizită de stat în Rusia. La rândul său, preşedintele rus, Vladimir Putin, urmează să meargă în China în octombrie, a anunţat unul dintre consilierii săi în iulie.

China a căutat să se poziţioneze ca o parte neutră în războiul din Ucraina, oferind în acelaşi timp Rusiei, din ce în ce mai izolată pe scena internaţională, un sprijin diplomatic şi financiar crucial.

sursa – AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare