Ministrul PSD-ist al Culturii, George Ivaşcu, s-a plâns luni, într-un discurs susţinut în faţa deputaţilor, că a preluat o situaţie grea în privinţa Centenarului, făcând referire directă la predecesorul său, Lucian Romaşcanu, care nu a lăsat o strategie unitară, „bazată pe concepţii clare”.
Ivaşcu s-a aflat în plenul Camerei Deputaţilor pentru a da explicaţii în faţa deputaţilor opoziţiei, care au depus împotriva lui moţiunea „PSD calcă în picioare cea mai mare sărbătoare a românilor de pretutindeni – Centenarul Marii Uniri”, depusă de parlamentarii opoziţiei.
„Cu privire la situaţia existentă la preluarea mandatului, am constatat următoarele: nu exista o strategie unitară, bazată pe o concepţie clară, principii şi teme principale, a modului de aniversare a Centenarului.
Erau doar liste, tabele cu circa 2.042 de enunţuri de activităţi dedicate Centenarului. Nu aveau o fundamentare reală, completă. În plus nu exista cadrul legal adecvat mai ales din punct de vedere al mecanismelor de finanţare. (…) Ne aflăm într-o evaluare permanentă şi benefică a tuturor propunerilor şi ideilor aflate până în prezent şi avem aceeaşi deschidere şi transparenţă pentru propuneri de proiecte ce vor urma. (…) Pe măsura finalizării tuturor listelor de proiecte şi aprobării acestora de către Comitetul interministerial se va întocmi calendarul naţional de evenimente dedicat aniversării Centenarului”, a afirmat ministrul de la tribuna Camerei.
- El a mărturisit că situaţia monumentelor Marii Uniri de la Alba Iulia şi Arad este gravă. „M-am chinuit să descurc iţele moştenite de la vreo 20 de miniştri anteriori”, a adăugat Ivaşcu.
Ministrul culturii a invocat, în discursul său, memoria fostului premier liberal I.C. Brătianu, şi a unor lideri care au „dat strălucire” istoriei noastre:
‘Sunteţi,domnilor, reprezentanţii unui popor care este şi poate fi mândru de trecutul său şi care trebuie să aibă mare încredere în viitorul său. Nu-i scădeţi rolul pe care el trebuie să-l aibă în lume, fiţi cât de modeşti pentru persoana dvs, dar nu fiţi niciodată modeşti pentru poporul pe care îl reprezentanţi’ – aşa vorbea cel mai iscusit dintre liderii liberali, marele om de stat Ion I. C. Brătianu, ale cărui recomandări sunt valabile şi astăzi şi pentru acest ministru PSD al Culturii. (…) Aş dori să mă adresez direct dvs ca deputaţi români şi responsabili politici: Ne-am adunat azi, aici, ca să lămurim acum cum dorim să celebrăm marile fapte de acum 100 de ani.
Când vor vota deputaţii liberali, mi-aş dori să se întrebe cum ar fi votat Brătianu o moţiune politică pe o asemenea miză, iar când va vota orice patriot român, de orice orientare politică, să aibă un gând pentru patrioţii Maniu, Vaida Voievod, Marghiloman, Averescu sau Tache Ionescu – lideri care au dat strălucire istoriei noastre. (…) Pentru unii, Centenarul ar trebui să fie un mare Revelion cu muzică populară, bucate şi licori alese, care să ţină probabil tot anul 2018.
Şi toate astea pe banii cetăţenilor. Pentru alţii, Centenarul ar trebui să fie un fel de Jocuri Olimpice ale României – doar ale României -, în care fiecare judeţ se întrece în activităţi cât mai năstruşnice, iar în final – pe la 1 decembrie seara – să organizăm un imens foc de artificii şi să ne dăm medalii între noi, pentru că, nu-i aşa, important este să participi”.