Ministrul de externe Bogdan Aurescu a găzduit reuniunea Trilateralei pe teme de securitate România – Polonia –Turcia

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a găzduit vineri, la București, reuniunea Trilateralei pe teme de securitate a miniştrilor afacerilor externe din România, Polonia și Turcia, care a cuprins o sesiune plenară a celor trei șefi ai diplomației, precum și o reuniune specială cu partenerii din Georgia și Ucraina.

Discuțiile plenare ale Trilateralei dintre ministrul român Bogdan Aurescu, omologul polonez, Zbigniew Rau, și omologul turc, Mevlüt Çavuşoğlu, au vizat consolidarea cooperării trilaterale România-Polonia-Turcia și au evidențiat relevanța crescută și utilitatea acestui format.

În cadrul discuțiilor au fost abordate teme legate de situația de securitate îngrijorătoare din Vecinătatea Estică, generată de amplificarea prezenței militare destabilizatoare a Rusiei în peninsula Crimeea anexată ilegal și în apropierea de frontiera estică a Ucrainei, precum și pregătirea Summitului NATO din 14 iunie 2021.

Cei trei șefi ai diplomațiilor au agreat continuarea coordonării strânse și pe viitor în domeniile de interes comun, în special în ceea ce privește consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO, cu accent pe Flancul Estic și regiunea Mării Negre, precum și a rezilienței și sprijinului pentru partenerii din regiune, în special Ucraina și Georgia.

Ministru Bogdan Aurescu a subliniat importanța reuniunii Trilaterale ca format de dialog pentru coordonarea și promovarea pozițiilor în cadru aliat, în contextul intereselor comune pe care cele trei state le împărtășesc pe o serie de teme de pe agenda NATO și în perspectiva Summitului NATO din acest an. În acest context, ministrul român a prezentat prioritățile României pentru Summitul aliat și a evidențiat importanţa deosebită pe care România o atribuie procesului de reflecţie strategică NATO 2030, sub coordonarea  Secretarului General al NATO, reiterând necesitatea adoptării unui nou Concept Strategic al NATO, care să înlocuiască documentul actual, adoptat în anul 2010 și să reflecte realităţile actuale.

Șeful diplomației române a adresat mulțumiri Poloniei și Turciei pentru contribuția la prezența avansată în țara noastră (Forward Presence), insistând asupra necesității continuării eforturilor de întărire a posturii NATO pe întreg Flancul Estic, inclusiv în regiunea Mării Negre, și pe implementarea Pachetului de măsuri privind Marea Neagră, adoptat la nivel aliat în decembrie 2020.

În cadrul discuțiilor a fost abordat stadiul proiectelor agreate la reuniunea anterioară, din 2020, fiind totodată adăugate noi proiecte și paşii pentru implementarea lor. De asemenea, oficialii au decis ca ministerele de externe din cele trei state, precum şi ambasadele şi misiunile fiecărei țări, să aprofundeze cooperarea şi coordonarea pe dimensiunea de securitate. Totodată, s-a agreat examinarea posibilității extinderii formatului trilateral și la ministerele apărării din cele trei state.

Referindu-se la importanța sporirii eforturilor menite să consolideze reziliența în spațiul euro-atlantic, ministrul Bogdan Aurescu i-a invitat pe omologii săi polonez și turc să se alăture activităților Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, ce urmează a fi găzduit de România.

În premieră pentru formatul trilateral România-Polonia-Turcia, în cursul zilei de 23 aprilie a avut loc și sesiunea de lucru specială cu participarea partenerilor – miniștrii afacerilor externe din Georgia, David Zalkaliani, și Ucraina, Dmytro Kuleba, care a prilejuit un schimb de opinii aprofundat privind situația de securitate din Vecinătatea Estică, inclusiv de la Marea Neagră, reuniunea reprezentând un nou prilej pentru reiterarea sprijinului față de suveranitatea și integritatea teritorială a celor două state, în cadrul graniţelor recunoscute internațional, precum și pentru susținerea aspirațiillor europene și euro-atlantice ale Georgiei și Ucrainei.

La finalul discuțiilor, miniștrii de externe din România, Polonia și Turcia au semnat, în premieră pentru acest format, o Declarație Comună disponibilă aici: http://www.mae.ro/node/55480

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare