Ministrul de Externe cere continuarea izolării internaţionale a Rusiei

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa luni, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), de la Bruxelles, unde va susţine continuarea izolării internaţionale a Rusiei şi consolidarea regimului de măsuri restrictive la adresa Rusiei și prezenta analiza părţii române privind implicaţiile agresiunii militare ruse în Ucraina, a transmis MAE, potrivit unui comunicat de presă.

”Miniştrii de externe europeni vor avea un schimb de opinii aprofundat referitor la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu participarea prin video-conferinţă a ministrului de externe ucrainean, evoluţiile recente din Balcanii de Vest, precum şi din regiunea Marilor Lacuri din Africa. Totodată, oficialii europeni vor discuta despre operaţionalizarea misiunii UE de monitorizare a graniţei dintre Armenia şi Azerbaidjan şi vor aborda rezultatele Ministerialei UE-CELAC (Buenos Aires, 27 octombrie 2022), rezultatele reuniunii COP27 (Egipt, Sharm-el-Sheik, 6-18 noiembrie 2022), precum şi evoluţiile din Liban şi Iran”, precizează MAE.

Potrivit sursei citate, oficialul român va semnala îngrijorarea părţii române faţă de deteriorarea situaţiei interne din Belarus şi va reitera hotărârea menţinerii unui rol activ al ţării noastre în sprijinul societăţii civile, a mediei independente şi a opoziţiei politice belaruse, cu evidenţierea relevanţei Parteneriatului Estic în acest scop. De asemenea, ministrul român de externe va participa, în marja CAE, la 13 noiembrie, la o reuniune de lucru cu mai mulţi omologi europeni cu privire la aderarea Ucrainei la UE.

Cu privire la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, miniştrii vor fi informaţi cu privire la ultimele evoluţii din teren de către ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba. În cadrul discuţiilor, ministrul Aurescu va susţine necesitatea continuării sprijinului UE pe toate palierele pentru Ucraina – financiar, militar, economic etc. – în special în condiţiile apropierii sezonului rece. În context va saluta lansarea misiunii de asistenţă militară a UE pentru Ucraina (EUMAM) şi adoptarea unor noi măsuri de asistenţă în sprijinul acestei ţări în cadrul Facilităţii Europene pentru Pace.

Ministrul Bogdan Aurescu va informa în legătură cu evoluţiile recente referitoare la sprijinul multidimensional al României pentru Ucraina, inclusiv în ce priveşte exportul de cereale şi consolidarea conectivităţii cu Ucraina, prin deschiderea recentă a unui nou punct de trecere a frontierei româno-ucrainene.

Şeful diplomaţiei române va susţine continuarea izolării internaţionale a Rusiei şi consolidarea regimului de măsuri restrictive la adresa Rusiei şi va prezenta analiza părţii române privind implicaţiile agresiunii militare ruse în Ucraina. Va menţiona necesitatea creşterii sprijinului UE, inclusiv financiar, pentru Republica Moldova, date fiind multiplele provocări cu care se confruntă acest stat, în special în domeniul securităţii energetice, şi va evidenţia importanţa celei de-a treia reuniuni a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, format creat în acest an la iniţiativa sa şi a omologilor german şi francez, reuniune pe care o va co-prezida la Paris, la 21 noiembrie 2022, alături de miniştrii de externe din Germania şi Franţa.

Discuţiile privind evoluţiile din Balcanii de Vest au loc în perspectiva Summitului UE-Balcanii de Vest (Tirana, 6 decembrie 2022). Ministrul român al afacerilor externe va saluta perspectiva acordării unui pachet de asistenţă pentru diminuarea efectelor crizei energetice în regiune. Totodată, ministrul Aurescu va reitera susţinerea pentru perspectiva europeană a ţărilor din regiune, în baza meritelor proprii şi a metodologiei revizuite privind extinderea.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare