Ministrul de Finanțe dă termen ANAF pentru finalizarea normelor privind insolvența

teodorovici

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a cerut, vineri, ANAF, să finalizeze până săptămâna viitoare normele de aplicare pentru noile măsuri privind insolvenţa, pentru ca acestea să poată fi aplicate de la mijlocul acestei luni.

„ANAF-ul va avea obligaţia săptămâna viitoare să-mi facă norme clare pentru ca acea lege a insolvenţei să fie aplicabilă, pentru că nu vreau să mă trezesc că ANAF-ul participă, activ sau pasiv, la ceea ce se întâmplă în economie”, a spus Eugen Teodorovici, vineri, pentru DCNews.ro.

Teodorovici a reproșat ANAF că dacă de-a lungul timpul instituția ar fi fost activă, în contextul în care legile, Codul fiscal şi Codul de procedură fiscal precizau multe etape prealabile intrării în insolvenţă, multe firme nu ar fi ales să intre în insolvenţă, numai că, nefiind aplicate, au fugit în insolvenţă.

Printre modificările aduse recent la legea insolvenței se prevede introducerea un termen de 10 zile în care administratorul trebuie să analizeze cererile de plăţi pentru creanţele născute ulterior datei de deschidere a procedurii de insolvenţă. Dacă nu va fi respectat acest termen, administratorul firmei va fi sancționat. În legea în vigoare, nu există un astfel de termen.

La ora actuală, peste 28.000 de companii se află în insolvenţă, având datorii cumulate de aproape 63 de miliarde de lei.