Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian-Ioan Veştea, întâlnire cu o delegaţie oficială condusă de preşedintele Comisiei de securitate naţională de la Chișinău

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian-Ioan Veştea, a primit, marţi, o delegaţie oficială condusă de preşedintele Comisiei de securitate naţională, apărare şi ordine publică din Parlamentul Republicii Moldova, Lilian Carp, temele de discuţie vizând, în principal, reforma administrativ-teritorială, programele de dezvoltare locală, politicile de urbanism.

Tranziţia către transportul public ecologic, mobilitatea urbană, precum şi sprijinul acordat Republicii Moldova de către Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării, în conformitate cu Acordul privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro au fost alte subiecte abordate.

„Cetăţeanul este prioritatea noastră, de aceea trebuie să stimulăm cooperarea pe orizontală a localităţilor astfel încât acestea să gestioneze politici publice comune şi să aplice pentru proiecte integrate de dezvoltare a tuturor comunităţilor, în ceea ce priveşte accesul la servicii de bază, precum modernizarea infrastructurii de transport, înfiinţarea sau reabilitarea reţelelor edilitare de alimentare cu apă şi canalizare, conectarea la reţelele de gaz metan”, a precizat ministrul Veştea, potrivit unui comunicat de presă transmis AGERPRES.

Totodată, au fost amintite principalele modificări legislative pe care Ministerul Dezvoltării le-a realizat sau sunt în curs de elaborare, precum Politica urbană a României, care a introdus deja conceptul de cartier complet, în sensul de spaţiu urban în care oamenii trăiesc, lucrează şi îşi petrec timpul liber fără să se deplaseze la mare distanţă, iar automobilul este lăsat acasă în favoarea mersului pe jos şi a transportului public, se menţionează în comunicat.

„Această idee de dezvoltare compactă se regăseşte şi în alte iniţiative legislative promovate în ultimul timp de MDLPA, cum ar fi dezvoltarea orientată spre transportul public, prin Legea privind mobilitatea urbană durabilă”, se arată în comunicat.

Conform MDLPA, Legea privind zonele metropolitane este menită să creeze un cadru de cooperare intercomunitar independent de limitele administrative, pe criterii funcţionale, care să pună în valoare mai bine interdependenţele existente dintre marile oraşe şi zonele periurbane ale acestora.

„Acest tip de cooperare se bazează, însă, pe parteneriate voluntare şi depinde de voinţa şi iniţiativa locală, dar este esenţială pentru rezolvarea unor disfuncţionalităţi şi necesită o abordare la o scară teritorială supralocală”, a transmis ministrul Dezvoltării. AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare