Ministrul Economiei: Consumatorii români vor beneficia de aceleaşi drepturi precum toţi cetăţenii UE

În şedinţa de Guvern de joi a fost aprobat proiectul de lege privind acţiunile în reprezentare pentru protecţia intereselor colective ale consumatorilor cu scopul asigurării unui nivel ridicat de protecţie al acestora şi al unei bune funcţionări a pieţei interne a Uniunii Europene.

Actul normativ transpune prevederile Directivei (UE) 2020/1828 a Parlamentului European şi a Consiliului din 25 noiembrie 2020 privind acţiunile în reprezentare pentru protecţia intereselor colective ale consumatorilor şi de abrogare a Directivei 2009/22/CE, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 409 din 4 decembrie 2020.

„Actul normativ asigură mecanismul procedural care permite entităţilor calificate, cum ar fi asociaţiile de consumatori, dreptul de a introduce acţiuni în instanţe la nivel naţional sau transfrontalier în condiţiile încălcării de către comercianţi a prevederilor legale. Astfel, entităţile calificate vor putea introduce acţiuni în reprezentare pentru protecţia drepturilor consumatorilor şi în raport cu comercianţi din diverse domenii specializate, ca de exemplu furnizorii de energie electrică şi gaze naturale, băncile, asigurătorii, transportatorii aerieni, feroviari sau pe mare”, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Proiectul de lege urmăreşte îmbunătăţirea accesului consumatorilor la justiţie şi pentru aprobarea garanţiilor adecvate pentru evitarea abuzului de procedură.

Florin Spătaru, ministru economiei: Continuăm seria acţiunilor pentru transpunerea la nivel naţional a directivelor şi regulamentelor UE privind protecţia consumatorilor. Prin aprobarea proiectului de lege ne aliniem la standardele europene, astfel că românii vor beneficia de protecţia instituţiilor statului.Entităţile calificate pot cere încetarea sau interzicerea unei conduite ilicite venite din partea unui comerciant şi pot solicita remedieri precum o despăgubire, o reparare sau o reducere de preţ. Legea protejează consumatorii au suferit prejudicii şi acoperă atât încălcările de la nivel naţional, cât şi pe cele transfrontaliere.

Aprobarea proiectului de lege asigură alinierea la standardele europene, astfel că românii, consumatorii din România, vor beneficia de protecţia instituţiilor statului, Ministerul Economiei constituindu-se în punct de contact. Conform directivei europene, măsurile vor fi aplicabile începând cu data de 25 iunie 2023.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare