sâmbătă, iunie 10, 2023

Ministrul economiei: Impactul sancțiunilor impuse companiilor ruseşti asupra economiei naționale nu trebuie neglijat

Guvernul a aprobat în ședința de joi Ordonanța de Urgență pentru completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale, prin care companiile din România controlate de entități supuse sancțiunilor introduse împotriva Rusiei, pe fondul situației din Ucraina, își vor putea continua activitatea în România fără conturi blocate dacă vor intra sub un sistem de supraveghere din partea statului.

„Izbucnirea conflictului militar din Ucraina a adus atingeri foarte importante asupra echilibrului economic din România, dar şi din multe alte state din Europa. În contextul impunerii unor sancțiuni la nivel UE asupra companiilor cu acționariat rusesc, lanțul economic din România a fost impactat indirect,  astfel că se pune problema protejării firmelor din acest lanț care nu se supun sancțiunilor, dar mai ales se pune problema protejării a mii de locuri de muncă. Un exemplu este industria metalurgică unde sunt angajate aproximativ 22.000 de persoane, un altul – industria auto unde se estimează că pot fi afectate 5.000 de locuri de muncă din aproximativ 200.000, în prezent. Obiectivul nostru constă în reducerea riscului de pierdere a locurilor de muncă pentru acești salariați și evitarea creșterii șomajului. Trebuie să ne adaptăm şi să luăm măsuri cât mai rapid posibil pentru a evita crize în lanț”, a explicat ministrul Florin Spătaru.

Ordonanța de urgență aprobată completează OUG nr.202/2008 privind punerea în aplicare a sancțiunilor internaționale, prin reglementarea posibilității de instituire a unui set eficient de garanții, care să asigure că regimul de sancțiuni al Uniunii Europene nu este prejudiciat, în cazul acordării unor derogări, iar persoanele juridice din România să își poată continua activitatea. Astfel, se introduce un supraveghetor desemnat de stat pentru aceste companii, condiția pentru instituirea supravegherii fiind ca aplicarea măsurii restrictive a înghețării fondurilor și a resurselor economice ale persoanei juridice să aibă un impact economic semnificativ. Autoritatea competentă sesizată potrivit va transmite în termen de o zi lucrătoare solicitarea companiei către Ministerul Economiei pentru verificarea îndeplinirii condițiilor. Dacă cererea pentru supraveghere este aprobată, prin ordin al ministrului Economiei, se desemnează un reprezentant din cadrul ministerului care să îndeplinească calitatea de supraveghetor permanent. După instituirea sistemului de supraveghere, fondurile și/sau resursele economice ale persoanei juridice vor fi deblocate.

Dacă compania nu îndeplinește condițiile pentru instituirea supravegherii, Ministerul Economiei comunică în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea solicitării acest fapt autorității la care a fost depusă cererea firmei respective, iar autoritatea competentă respinge cererea.

Supraveghetorul desemnat de stat va putea participa la ședințele Adunării Generale a Acționarilor, asociaților, consiliului de administrație și alte asemenea ședințe privind managementul companiei, în calitate de observator; va avea acces în toate locațiile în care își desfășoară activitatea, precum și la toate documentele primite de persoana juridică, respectiv documente financiar-contabile, juridice și alte documente care privesc activitatea economică. Supraveghetorul desemnat va fi remunerat cu o indemnizație la nivelul maxim stabilit pentru membrii consiliului de administrație sau la nivelul maxim al salariului persoanelor cu funcție de conducere, dar nu mai puțin de 10.000 lei brut.

Printre obligațiile supraveghetorului se numără monitorizarea activității persoanei juridice în vederea identificării oricăror indicii rezonabile cu privire la derularea oricăror operațiuni cu persoane și/sau entități desemnate și informarea autorității competente și Ministerului Economiei de fiecare data când există suspiciuni privind nerespectarea regimului sancțiunilor.

În situația în care persoana juridică utilizează fondurile sau resursele economice cu încălcarea sancțiunilor, autoritatea competentă revocă prin act administrativ măsura dispusă ca urmare a admiterii cererii, caz în care persoana juridică revine la regimul sancționatoriu.

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Campanii publicitare
    sales banner