Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a anunţat, miercuri, în şedinţa de Guvern, extinderea programului ”Masă sănătoasă în şcoli 2022-2027”, la solicitarea premierului Nicolae Ciucă. Astfel, grupul ţintă va fi de 900.000 de elevi, deci o treime din elevii ţării, cu risc de abandon şcolar şi finanţarea va ajunge de peste un miliard de euro, pentru 5 ani, potrivit News.ro.
”Suntem foarte aproape de încheierea anului şcolar. Domnul ministru Cîmpeanu este foarte aproape să finalizeze şi noua lege a învăţământului, dar, până atunci, domnule ministru, aveam de rezolvat acea problemă, aveam de asigurat acel cadru pentru o masă sănătoasă pentru elevi. Este un proiect prin care ne-am asumat să reducem la minim abandonul şcolar şi sunt măsuri pe care deja le-am reglementat prin măsuri guvernamentale”, a spus premierul.
Şeful Executivului a spus că a dispus ca la nivelul Guvernului să se realizeze un grup de lucru interministerial, condus de ministrul Educaţiei, împreună cu ministerul Sănătăţii, ministerul Finanţelor, Agriculturii şi Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a afirmat că ”a avea sau a nu avea o masă în şcoală face diferenţa pentru mulţi părinţi, în a-şi trimite sau nu copiii la şcoală”.
Cîmpeanu a precizat că premierul a cerut extinderea masivă a programului Masă în şcoli şi coerenţă în utilizarea fondurilor.
”Am cerut ca de la 150 de şcoli să extindem la un număr cât mai mare, pentru că eu consider că acest program trebuie să aibă o arie de cuprindere cât mai mare. Sigur, nu se poate întâmpla peste noapte acest demers”, a spus premierul Ciucă.
Ministrul Educaţiei a arătat că există mai multe surse de finanţare pentru un program ”Masă sănătoasă în şcoli 2022-2027”, care depăşesc un miliard de euro.
”Este vorba de un grup ţintă de 900.000 de elevi, deci o treime din elevii acestei ţări, care să fie cei mai dezavantajaţi, cei mai vulnerabili din această perspectivă a abandonului şcolar”, a mai spus ministrul, arătând că pentru învăţământul primar există deja finanţare prin PNRR.
Potrivit lui Cîmpeanu, Finanţarea este de 140 de milioane de euro, pentru elevii din învîţământul gimnazial, iar pentru cei din învăţământul primar, au 212 milioane de euro, pentru 2023-2027.
”Se adaugă finanţarea Băncii Mondiale, pentru 120.000 de elevi de liceu. Se adaugă de asemenea programul clasic Masă Caldă în şcoli care are şi el 70.000 de beneficiari. Şi peste toate acestea (..) avem bugetul ministerului Agriculturii, 500 de milioane de lei pe an”, a mai spus Cîmpeanu.
El a menţionat că, punând la un loc toate aceste surse de finanţare putem să avem un program integrat Masă caldă în şcoli, iar ministerul Sănătăţii va defini ce alimente pot fi incluse în acest program, urmând ca, prin ministerul Agriculturii, să se încurajeze exclusiv folosirea produselor alimentare româneşti, astfel încât să se se apropie de un grup ţintă de 900.000 de elevi., finanţarea fiind de peste un miliard de euro, pentru 5 ani.