Ministrul Energiei, Virgil Popescu anunţă că a fost adoptată Legea privind aprobarea semnării Acordului de Sprijin între Statul român şi Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A. pentru Proiectul Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă! Astfel că Unitatea 3 va intra în exploatare la sfârşitul anului 2030 şi Unitatea 4 în anul 2031. Le mulţumesc colegilor parlamentari pentru cele 273 de voturi date pentru adoptarea acestei legi foarte importante prin care vom asigura independenţa şi securitatea energetică a României.
Virgil Popescu a mulţimit colegilor parlamentari pentru cele 273 de voturi date pentru adoptarea acestei legi foarte importante prin care vor asigura independenţa şi securitatea energetică a României. ”Scopul Acordului este de a stabili modalităţile efective de cooperare între părţi, prin stabilirea unor angajamente şi obligaţii ale Statului român, privind asigurarea măsurilor necesare finanţării Proiectului, implementarea şi adoptarea măsurilor de sprijin, inclusiv măsuri de ordin legislativ. De asemenea, Acordul stabileşte ca părţile să negocieze şi să încheie contracte de implementare subsecvente, cu respectarea principiilor stabilite de Acord”, spune ministrul.
Virgil Popescu mai arată că proiectul Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă reprezintă un obiectiv strategic de interes naţional cu un rol esenţial în atingerea obiectivelor strategice de securitate energetică ale României, componentă esenţială a securităţii naţionale, contribuind totodată la atingerea obiectivelor de decarbonare a sectorului de producere a energiei electrice şi menţinerea stabilităţii Sistemului Energetic Naţional.
”Prin realizarea Proiectului, esenţial pentru securitatea şi independenţa energetică a României, va fi dublată contribuţia energiei nucleare în sistemul energetic de la aproximativ 20% la 36%, vor fi create noi locuri de muncă în sectorul nuclear, se va dezvolta lanţul de furnizori, va fi facilitat accesul la împrumuturi şi sprijin financiar, vor spori veniturile la bugetele locale din zona de dezvoltare a Proiectului Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă, precum şi la bugetul de stat, ca urmare a investiţiilor şi înfiinţării de noi întreprinderi în activităţi de cercetare şi inovare în zonă/regiune. De asemenea, prin realizarea acestor investiţii, se va asigura accesul la energie electrică şi termică a consumatorilor, protecţia consumatorului vulnerabil şi reducerea sărăciei energetice. Proiectul va contribui la asigurarea unei pieţe energetice competitive, va creşte calitatea învăţământului în domeniul energiei şi va continua formarea resursei umane bine pregătite în domeniul nuclear”, spune Popescu.
Ministurl Energiei mai afirmă că ”acordul de Sprijin în legătură cu Proiectul Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă este un document critic şi de esenţă conferind încredere părţilor interesate (instituţii finanţatoare, potenţiali contractori, potenţiali investitori etc) şi o confirmare la nivel legislativ a angajamentului statului român pentru continuarea şi finalizarea acestui proiect”.