Ministrul Familiei, Natalia Intotero: Se impun condiţii mai drastice pentru persoanele care doresc să devină asistenţi maternali

Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a declarat joi că se impun condiţii mai drastice pentru persoanele care doresc să devină asistenţi maternali, printre care cursuri de formare şi testare psihologică periodică.

 

Natalia Intotero a fost întrebată într-o conferinţă de presă organizată la Palatul Victoria dacă s-a gândit să schimbe ceva în procesul de selecţie a asistenţilor maternali, având în vedere abuzurile asupra unor copii care au fost luaţi în grijă prin acest sistem.

„Am discutat deja şi cu colegii de la Ministerul Muncii şi de la Ministerul Educaţiei, aceştia (asistenţii maternali – n.r.) trebuie să beneficieze de finalizarea cursurilor învăţământului liceal, ceea ce nu este obligatoriu în momentul de faţă, şi apoi de cursuri de formare cu ajutorul instituţiilor specializate. Nu în ultimul rând, este foarte important ca ei să fie testaţi periodic, o dată la doi ani, de ce nu, din punct de vedere psihologic, pentru a vedea dacă starea de sănătate le permite continuarea acelui contract de muncă pe o perioadă nedeterminată. Cred că ar trebui regândit cu maximă seriozitate şi numărul copiilor pe care ei pot să îl aibă în grijă. Am avut acea tragedie în judeţul Timiş cu acel asistent maternal trecut de vârsta de 70 de ani ce avea în grijă 4 minori. Din păcate, un minor a decedat şi cred că se impun condiţii mai drastice. Până la urmă vorbim de viaţa copiilor şi e nedrept ca aceştia să nu beneficieze de toată grija statului român”, a spus Iontotero.

Ministrul Familiei a menţionat că asistenţii maternali sunt angajaţi cu carte de muncă de statul român să aibă grijă de copii, iar acestora le-ar fi dificil să mai aibă încă un loc de muncă.

„Asistentul maternal beneficiază de contract de muncă pentru că el desfăşoară această activitate. Dacă este să analizăm foarte bine, sunt asistenţi maternali care iau în grijă copii cu probleme de sănătate, copii cu dizabilităţi. Este dificil să aibă două locuri de muncă. Chiar dacă are grijă de unul sau doi copii în egală măsură, să aibă două locuri de muncă este dificil. Asistentul maternal, prin prisma acestei profesii, beneficiază de plata contribuţiilor sociale, de vechime în muncă şi el primeşte şi o indemnizaţie. Este angajat cu carte de muncă”, a afirmat aceasta.

Sursa: AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare