Ministrul Finanţelor afirmă că România trebuie să reducă deficitul bugetar, fiind necesare măsuri, în caz contrar ar putea pierde bani europeni – 75 de miliarde de euro

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, afirmă, miercuri seară, că legea privind măsurile fiscale a avut un parcurs lung, dar era necesară pentru că evoluţia deficitului bugetar a ridicat îngrijorări la nivelul Comisiei Europene. Instituţia europeană are dreptul de a suspenda fondurile europene ale României, fiind vorba despre 75 de miliarde de euro.

”Traseul acestui proiect de lege a fost îndelungat. Toată lumea îşi pune aceast întrebare, de ce este nevoie acum de acest proiect de lege”, a afirmat, Marcel Boloş, miercuri seară, la finalul şedinţei de Guvern.

Ministrul Finanţelor a vorbit despre deficitul bugetar.

”La finalul acestui an, ţinta de deficit asumată de România a fost de 4,4% din PIB, iar în luna mai deja aveam 2,34% din BIP (…) în curând o să comunicăm şi datele oficiale pentru luna august, când deficitul bugetar este de 2,66% din PIB, adică 42,53 miliarde de lei, ceea ce creează, pe bună dreptate, la nivelul CE îngrijorări”, a mai transmis ministrul.

 

Potrivit acestuia, în luna iunie, când au fost publicate rezultatele execuţiei bugetare, Comisia Europeană s-a autosesizat

Ministrul e explicat că, la nivelul CE sunt două regulamente în vigoare – unul pe Politica de Coeziune, care menţionează că, atunci când un stat membru este în procedură de deficit bugetar excesiv, CE poate suspenda fondurile europene.

De asemenea, se pot suspenda fonduri din PNRR, ”CE poate să taie fondurile alocate statului membru dacă nu ia măsuri de reducere a deficitului”.

”Procedura de deficit excesiv era una corectivă – suntem în perioada în care trebuie să adoptăm măsuri care să ajusteze ţinta de deficit bugetar (…) În caz contrar, pe înţelesul tuturor, înseamnă suspendarea fondurilor europene”, a mai afirmat Marcel Boloş.

Întrebat despre ce sumă ar fi vorba, Boloş a precizat: ”75 de miliarde de euro pe care nu ne permitem să-i avem suspendaţi”.

Sursa: News.ro

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare