Ministrul Finanțelor: O problemă recurentă în anul 2023: Atât Vama, similar cu ANAF, au colectat sub plan

O problemă recurentă în anul 2023: Atât Vama, similar cu ANAF, au colectat sub plan. Cu excepția ultimelor luni, când eforturile de îmbunătățire a colectării veniturilor au început să se vadă, anunță ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. 
”Am avut în weekend o discuție cu doamna președintă ANAF pe tema Planului de Venituri pe 2024, care se ridică la 450 miliarde lei.
Obiectivele noastre centrale pe anul acesta sunt măsurabile și transparente: diminuarea decalajului de TVA, majorarea veniturilor în PIB și creșterea gradului de conformare voluntară.
Trebuie să ajungem la o medie a încasărilor lunare (ANAF, AVR și digitalizare) a veniturilor de 40 miliarde lei. O limită la care va trebui să adere toţi cei care lucrează în echipa mea.
𝐕𝐫𝐞𝐢 𝐨 𝐦𝐚𝐢 𝐛𝐮𝐧𝐚̆ 𝐜𝐨𝐥𝐞𝐜𝐭𝐚𝐫𝐞. 𝐂𝐮𝐦 𝐟𝐚𝐜𝐞𝐦?
Consolidarea capacității de colectare este unul din pilonii de bază, dacă vrem să atingem recomandările specifice de țară în domeniul fiscal-bugetar.
Deși ANAF și-a îmbunătățit constant activitatea de colectare, pentru corectarea deficitului bugetar este esențial să fim mai eficienți. Evident, prin intermediul digitalizării, dar și prin îmbunătățirea relației cu contribuabilii.
Pe măsură ce avansăm cu procesul digitalizării (e-factura, e-transport, scannere în vămi), vom putea să colectăm informații în timp real despre contribuabili, vom introduce formulare precompletate și vom elimina anumite obligații de raportare.
Sigur, creșterea gradului de conformare voluntară este cea mai eficientă și mai puțin costisitoare cale pentru a ne atinge țintele. Tocmai de aceea, accentul trebuie pus pe dezvoltarea și optimizarea proceselor de activitate care să vină în sprijinul contribuabililor.
În ceea ce privește viitorul inspecțiilor fiscale: nu e suficient doar să creștem numărul lor.
Faptul că organele de control fiscal vor avea acces direct la date și informații din contabilitatea contribuabililor (prin intermediul fișierului SAF-T), înseamnă realizarea de acțiuni de control fiscal de la distanță, fără a se mai impune deplasarea inspectorilor fiscali la sediul contribuabililor.
Apoi, în cadrul procesului de analiză de risc vor fi identificate atât zonele de neconformare, dar și contribuabilii cu risc real de neconformare.
Așa că nu se va umbla în orb, acțiunile de control vor fi țintite, strict la contribuabilii identificați cu risc de neconformare.
Toate sunt măsuri care să ne îndrepte spre o fiscalitate corectă, predictibilă şi cinstită față de mediul de afaceri”, spune ministrul.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare