Ministrul german de Externe anunță la București un grant suplimentar pentru Republica Moldova, în valoare de până la 77 de milioane de euro.

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a spus vineri, la Bucureşti, că Republica Moldova „nu este singură” şi a anunţat un grant suplimentar pentru această ţară, în valoare de până la 77 de milioane de euro. 

Baerbock participă la Conferinţă ministerială a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, o iniţiativă Germania – Franţa – România, alături de omologul său român, Bogdan Aurescu, şi de secretarul de stat pentru dezvoltare, francofonie şi parteneriate internaţionale al Franţei, Chrysoula Zacharopoulou.

Ministrul german de Externe a reamintit că Platforma a fost inaugurată în urmă cu trei luni, la Berlin, şi a menţionat statutul actual al Republicii Moldova – stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

„M-am bucurat că am putut iniţia această platformă alături de prietenii noştri din România şi Franţa, lucru care arată că Europa este puternică, în special în momente de criză”, a spus ea, înainte de începerea conferinţei, potrivit Agerpres.

La rândul său, şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Bogdan Aurescu, le-a spus participanţilor că nu există „luxul” de a pierde timp preţios şi a subliniat importanţa oferirii de granturi directe.

„Lumea s-a schimbat dramatic de la declanşarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Nu ştim cât timp Ucraina şi poporul ucrainean vor mai avea de suferit în lupta lor de apărare a independenţei şi dreptului lor suveran şi legitim de a-şi alege liber viitorul. Cu fiecare nouă zi, vedem efectele cumplite ale războiului, îndeosebi asupra populaţiei civile. Condamn cu fermitate atacul brutal comis ieri la Viniţa – un act inacceptabil, revoltător şi o încălcare flagrantă a dreptului umanitar internaţional”, a spus Aurescu.

El a subliniat că, în fiecare zi, „războiul trimite unde de şoc mult mai departe de graniţele Ucrainei”.

„Şi acestea sunt deosebit de severe pentru Republica Moldova – un stat vulnerabil şi expus, situat în imediata apropiere a epicentrului războiului”, a adăugat el.

Aurescu a arătat că şi înainte de război Republica Moldova se confrunta deja cu o serioasă criză energetică.

„Odată cu declanşarea războiului, s-a adăugat un nou şi complex mix de ample provocări, printre care creşterea dramatică a preţurilor la energie, inflaţia ridicată, perturbarea lanţurilor de aprovizionare, pierderea de oportunităţi comerciale şi urgenţa umanitară declanşată de afluxul masiv de refugiaţi”, a adăugat el, precizând că „bugetul Republicii Moldova se află sub o presiune enormă”.

Şi ministrul german de Externe a vorbit despre situaţia Republicii Moldova, anterioară conflictului militar.

„Moldova era într-o situaţie critică. Atunci când v-am vizitat ţara, vorbeam despre ce ar însemna dacă nu v-ar mai fi furnizată energie, ce ar însemna dacă Rusia nu ar folosi tancuri, ci război hibrid, pentru a vă distruge ţara”, s-a adresat ea reprezentanţilor acestei ţări, prezenţi la conferinţă.

Oficialul francez, la rândul său, a anunţat că următoarea conferinţă a acestei platforme va fi organizată la Paris, până la finalul anului.

„Suntem aici pentru că avem nevoie de susţinere internaţională pentru această ţară”, a arătat Chrysoula Zacharopoulou.

Înainte de începerea dezbaterilor, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o intervenţie online.

„Este important să ştim că nu suntem singuri, că putem să contăm pe dumneavoastră. Moldova este o ţară mică, iar magnitudinea evenimentelor îi depăşeşte capacităţile de a face faţă”, a subliniat Maia Sandu.

Sursa: Digi24

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare