Ministrul Mediului de Afaceri, Ştefan-Radu Oprea s-a întâlnit cu vice-președintele executiv al Japan External Trade Organization

Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ și Antreprenoriat, și Yasukazu Irino, vice-președinte executiv al Japan External Trade Organization – JETRO, au stabilit detalii despre organizarea unei misiuni economice japoneze la București, în cadrul unei întâlniri care a avut loc astăzi.

Misiunea economică a investitorilor japonezi este programată în luna noiembrie a acestui an.

Oprea Radu intalnireCei doi oficiali au subliniat contextul favorabil relațiilor bilaterale, marcat de succesul misiunii economice românești din Japonia, din luna mai, și de apropierea momentului în care va intra în vigoare Acordul de Parteneriat Economic Japonia – Uniunea Europeană.

Ministrul Oprea a prezentat noua formă a ajutorului de stat pentru marile investiții în economia românească și a subliniat disponibilitatea statului român pentru atragerea investitorilor în proiecte de tip PPP.

„Le vom prezenta partenerilor japonezi proiecte concrete, astfel încât, în noiembrie, să avem discuții aplicate business to business”, a declarat Ştefan-Radu Oprea.

Yasukazu Irino a transmis că aproximativ 20 de companii importante din Japonia vor fi prezente la misiunea economică din noiembrie, iar principalele zone de interes sunt tehnologia informației, proiecte de tip smart-city, colaborarea cu antreprenorii din industria digitală și magistrala M6 a metroului din București.

De asemenea, Yasukazu Irino a prezentat acțiunile JETRO România, care organizează delegații ale companiilor japoneze în toate zonele țării, pentru a identifica oportunități de investiții.

Informații de background

Japan External Trade Organization este o organizație guvernamentală japoneză, care are ca obiect de activitate promovarea comerțului și investițiilor reciproce dintre Japonia și restul lumii. 

În 2017, schimburile comerciale bilaterale au totalizat 650,40 mil. USD, din care export românesc 262,69 mil. USD (în creștere cu 9,80% față de anul precedent) și import 387,71 mil. USD (în creștere cu 5,13%). Soldul comercial s-a menținut defavorabil României, cu un deficit de 125,02 mil. USD. 

Principalele produse românești exportate în Japonia: lemn şi semifabricate din lemn, îmbrăcăminte şi accesorii, maşini şi echipamente electrice, produse chimice, produse metalurgice, încălţăminte, sticlă, ceramică, vinuri, miere, produse cosmetice.

Principalele produse japoneze importate în România: mijloace de transport, echipament electric, maşini şi utilaje, produse din metal, produse chimice, instrumente şi aparate optice şi fotografice.

Potrivit datelor agregate de instituțiile europene, exporturile anuale dinspre UE spre Japonia se ridică la 86 miliarde de euro, cu implicarea a 74.000 de companii și 600.000 de locuri de muncă. Aplicarea acordului comercial cu Japonia ar putea duce la creșteri ale exporturilor de 180% pentru alimente procesate, de 22% pentru produse chimice și de 16% pentru echipamente electrice.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare