Ministrul Mediului: În PNRR avem exact zero euro, zero lei pentru tehnologii prietenoase cu mediul cu consecinţe grave pentru exploatarea forestieră

Ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Tánczos Barna, a declarat, vineri, în cadrul dezbaterii „Femeia de astăzi – activ implicată în economie şi societate”, organizată la Incubcenter Târgu Mureş, că în PNRR nu este prevăzut niciun leu pentru tehnologii prietenoase cu mediul pentru exploatarea forestieră, întrucât forurile europene nu au acordat credibilitate ţării noastre, după ce anumite persoane au tăiat pădurile de pe munţi întregi.

„Avem şi rezultate pozitive şi negative. Vă dau un exemplu de element negativ în ceea ce priveşte instalaţiile, utilajele prietenoase cu mediul. Produceţi (cu referire la IRUM Reghin – n.r.) foarte multe utilaje forestiere. Noi ne-am luptat mult, în 2021, pentru sectorul forestier să putem prevede în PNRR bani pentru instalaţiile forestiere, utilajele forestiere prietenoase cu mediul. Dar datorită faptului că unii şi-au bătut joc de această breaslă şi au ras, au bărbierit munţi întregi şi au tăiat pădurile şi au avut o credibilitate egală cu 0 la nivelul Uniunii Europene, răspunsul a fost: ‘nu finanţăm hoţi’, motiv pentru care în PNRR avem exact zero euro, zero lei pentru tehnologii prietenoase cu mediul cu consecinţe grave pentru exploatarea forestieră”, a declarat Tánczos Barna, în cadrul dezbaterii găzduită de Organizaţia Femeilor Antreprenor din cadrul Uniunii Generale a Industriaşilor din România (OFA UGIR).

Tánczos Barna a spus că lemnul trebuie extras din păduri pentru a asigura materie minimă pentru industrie şi pentru a asigura lemnul de foc pentru cetăţeni, iar dacă nu există utilaje moderne şi nu există finanţare, „este foarte greu să ridicăm nivelul de ambiţie în ceea ce priveşte protecţia mediului”.

„Deci este nevoie de, pe de o parte, de implicare din partea fermierilor, din partea agenţilor economici care lucrează în domeniu, dar e nevoie şi de finanţare şi de credibilitate, acasă şi peste hotare, pentru instituţiile statului, credibilitate care cred că se poate recăpăta prin perseverenţă şi prin rezultate concrete. Şi atunci şi mediul înconjurător să fie mai bine proteja”, a spus ministrul.

Directorul de dezvoltare al IRUM SA Reghin, Andrei Oltean, singurul producător român de utilaje articulate forestiere şi de tractoare agricole autohtone, a arătat că sunt multe elemente care trebuie luate în seamă pentru a susţine o dezvoltare economică durabilă.

„Primul lucru pe care noi l-am făcut a fost să investim într-un centru de cercetare şi dezvoltare, centru unic în Europa de Est, pe tipul acesta de utilaje, unde noi am încercat dezvoltarea de utilaje agricole şi forestiere care să fie prietenoase cu mediul şi să găsim soluţii care să fie atât în beneficiul utilizatorului final, cât şi în beneficiul mediului înconjurător. Normal că nu este uşor să faci asta. Avem utilaje care sunt la cele mai înalte standarde din punct de vedere al emisiilor şi utilajele noastre practic sunt destinate pieţelor din Europa de Vest şi America. Totodată, un alt element foarte important când produci este să te adaptezi noilor tehnologii şi mai ales când vine vorba de protecţia mediului, să foloseşti aceste tehnologii cu scopul şi cu voinţa de a proteja mediu, lucru pe care fabrica noastră l-a făcut”, a spus Andrei Oltean.

Reprezentantul IRUM Reghin a precizat că există două grupe de fermieri, unii prietenoşi cu mediul, alţii mai puţin.

„Partea prietenoasă cu mediul am văzut-o mai mult în zona fermierilor mari care sunt mult mai dezvoltaţi şi au o altă putere de investiţie, chiar şi în instalaţii de cogenerare foarte interesante. Însă, din punctul meu de vedere, avem o deficienţă foarte mare în zona femeilor mici şi medii, acolo unde partea asta de grijă pentru mediu este foarte redusă”, a precizat producătorul. AGERPRES

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare