Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a efectuat vineri, 30 martie, o vizită la Centrul de Excelență NATO în domeniul HUMINT de la Oradea.
Conform comunicatului de presă emis de către MApN, vizita a avut un caracter de documentare privind facilitățile centrului, provocările actuale și de viitor pe tema informațiilor militare fiind principala temă de discuție cu reprezentanții instituției.
„În condițiile unui mediu internațional incert, România face pași importanți pentru consolidarea profilului de pilon regional de securitate și stabilitate în NATO și UE. Cred cu tărie în avantajul strategic al folosirii inteligente a informațiilor, iar faptul că o structură NATO în domeniul intelligence a fost înființată pe teritoriul românesc spune multe despre experiența și profesionalismul militarilor români”, a declarat ministrul Fifor.
Conform aceluiași comunicat, centrele de excelenţă sunt instituţii militare internaţionale, găzduite de către una dintre ţările membre NATO (naţiune-cadru), sprijinită de alte naţiuni, numite naţiuni-sponsor. Urmare a experienţei acumulate în numeroasele misiuni executate în teatrele de operaţii, România și-a asumat statutul de națiune-cadru pentru un de centru de excelență focalizat pe informaţiile din surse umane (HUMINT). Astfel, în martie 2010, a fost deschis Centrul de Excelenţă NATO în domeniul HUMINT de la Oradea, care a reuşit să devină, cu sprijinul naţiunilor-sponsor (Cehia, Grecia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Ungaria), principalul vector al iniţiativelor importante desfăşurate în cadrul NATO în acest domeniu de specialitate.
Misiunea centrului de la Oradea este de a furniza un punct unic de referinţă în domeniul de expertiză în cadrul NATO, atât în ce priveşte instruirea şi dezvoltarea de politici şi proceduri standardizate, cât şi în sprijinirea Alianţei şi prefigurarea evoluţiei capabilităţilor HUMINT ale acesteia. Centrul urmăreşte astfel să devină principalul agent de transformare a Alianţei în domeniul de expertiză specific prin dezvoltarea, promovarea şi implementarea de politici, concepte şi strategii noi, în scopul îmbunătăţirii capabilităţilor operaţionale şi, în final, în scopul atingerii dezideratelor de interoperabilitate.
Centrul are o dotare de excepție, săli de clase moderne, săli de conferințe, facilități de cazare, poligoane și spații de instruire adaptate diferitelor activități.